Narkotikabruk er et problem på norske skoler

Over halvparten av elevene ved videregående skoler i Oslo mener de selv kan skaffe hasj, og14 prosent selv har prøvd stoffet, viser rapport. Politiet mener hasjbruken i norske skoler er et problem.
Torsdag, 27 februar, 2014 - 15:41


- Alle har prøvd det, liksom.

17-åringene Malin, Marianne og Frida mener hasj og andre ulovlige rusmidler er vanlig på norske videregående skoler, også på deres egen skole og i vennegjengen. De mener alle kjenner noen som kan skaffe hasj, og de har flere ganger havnet i situasjoner hvor de har blitt tilbudt narkotika.

- En gang var vi på en fest hvor det var en hel bag med hasj, sier Malin.

Gjennomførte narkorazzia

Det er ikke bare på Østlandet at mange skoler sliter med narkotikabruk blant elevene. Forrige uke gjennomførte politiet i Hordaland en narkorazzia på sju videregående skoler i Bergen. Nesten 30 elever ble tatt, og per dags dato sitter seks stykker i varetekt.  Politiet hadde tillatelse fra tingretten til å ransake elevene som ble tatt i razziaen.

- Det var snakk om totalt 12 tonn cannabisprodukter. Det er ingen tvil om at dette er et stort problem, og det var helt nødvendig med en razzia, sier Gunnar Fløystad i Hordaland politidistirkt.

En rapport fra Ungdata viser at 51 prosent av videregåendeelever i Oslo mener de kan få tak i hasj. Astrid Skretting ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) forteller likevel at problemet ikke har blitt større de siste årene, og at det i løpet av 2000-tallet har vært en nedgang. Un sier at det likevel kan være lokale og regionale forskjeller mellom ulike skoler og kommuner. 

-  Nasjonalt er det ingenting som tyder på at bruken av ulovlige rusmidler har økt blandt ungdommer i det siste, sier Skretting.

 

Liv Holm HeideLeder i Elevorganisasjonen, Liv Holm Heide. Foto: ElevorganisasjonenKritisk til gjennomføringen

Leder for Elevorganisasjonen, Liv Holm Heide, er ikke fornøyd med måten politiet i Hordaland gjennomførte razziaen på.

-  Flere elever ble hengt ut med navn, og følte seg krenket. Slik kan vi ikke ha det, sier Holm Heide.

Hun ser likevel alvorlig på problemet. Derfor skal de se etter nye løsninger på hvordan man kan redusere narkotikabruken ved norske skoler på Elevorganisasjonens neste landsstyremøte.

 

Under kan du høre tre 17-åringers refleksjoner rundt ung narkotikabruk, sammen med resten av reportasjen om narkorazziaen i Bergen:

 

Narkotikabruk er et problem på norske skoler by Ida Moseng

 

 

Emneord: