Fra Blomster-Finn til Barte-Finn

I mai ble hele Norges Blomster-Finn operert for prostatakreft, nå er han ambassadør for movember.
Fredag, 7 november, 2014 - 12:26


Radioreportasjen kan du høre i bunnen av saken.

 

Som tidligere kreftrammet pasient er Finn Schjøll klar over hvor viktig denne aksjonen er for å bevisstgjøre denne formen for kreft. Schjøll forteller at han ikke ante hva prostatakreft var før han fikk det selv.

– Overhodet ingenting, jeg hadde aldri hatt noe forhold til det.

Selv har han tyvstartet på barten for å gjennomføre en del av movember sine kampanjer.

– Menn vil jo ha bart, vi menn vil se ut som vikinger, sier Schjøll.

Rammer mange

Movember dekker ikke bare prostatakreft, men også testikkelkreft. Basse Vasaasen, kommunikasjons- og markedsrådgiver i Kreftforeningen, mener at menn har mye å lære om egen helse.

Mens prostatakreft rammer rundt 5000 menn i året og 1000 av disse dør, rammer testikkelkreft drøyt 300 i året, begge er sykdommer som kun rammer menn. 

– Menn fokuserer kun på det utvendige, vi går på treningsstudio, og det vi oppnår er pyntemuskler, sier Schjøll.

Skaper engasjement

Mange av Norges befolkning ønsker å slenge seg på denne hårete trenden, blant annet restaurant-kjeden Egon. Guttene kommer til å gro bart, samtidig som jentene kan bære en falsk bart. På denne måten vil de støtte den hårete aksjonen. Restaurantene har også valgt å lage sin egen mo-burger pyntet med en bart, hvor ti kroner fra hver burger går til movember-aksjonen. I tillegg har alle restaurantene egne lag til inntekt for aksjonen.

Ikke bare for gutta

Også jenter, såkalte Mo-sisters kan delta i denne aksjonen. En mo-sisters jobb er å støtte gutter med bart og oppmuntre flere til å delta. Samtidig kan jentene registrere seg med egen profil og dermed opprette en egen innsamlingsaksjon.

– På den måten kan de være med på å redde kjærester og partnere, sier Vasaasen.

Flere jenter bruker også falske barter på seg selv for å demonstrere poenget. Maria Holmen, ansatt ved Egon Karl Johan er ivrig i sitt engasjement.

– Jeg har lurt på om jeg skal tegne på bart, forteller Holmen.

Ønsker du å registrere deg, kan du gjøre det her:

https://www.movember.com/no/register/

Radiosaken kan høres her:

Emneord: