Illustrasjonsbilde. Foto: Stian Kjelstad Hammer

Regjeringen vil ha mobbeombud i hele landet

Men fylkene avgjør selv om de vil innføre ordningen. Det er uheldig, mener Norges første mobbeombud.
Onsdag, 21 mars, 2018 - 15:14

– Alle barn har rett til et trygt og godt miljø, og en barnehage og skole fri for mobbing. Derfor er det viktig at alle fylker får på plass egne mobbeombud. Det gjør veien til hjelp kortere for barn og foreldre, sier kunnskaps – og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Fylker med mobbeombud

  • Buskerud fylkeskommune
  • Hordaland fylkeskommune
  • Troms fylkeskommune
  • Rogaland fylkeskommune
  • Østfold fylkeskommune
  • Agder fylkeskommune

I januar ble alle fylkene invitert til å delta i regjeringens nye nasjonale ordning med mobbeombud. Regjeringen melder at det i dag kun er fem fylker som har på plass mobbeombud.

Mobbeombudet skal blant annet støtte og veilede barn, elever og foreldre slik at disse får ivaretatt sine rettigheter til et godt psykososialt miljø i barnehage og grunnskole. Det skal også jobbe forebyggende med informasjon og opplæring, samt skape dialog og bidra til god tverrfaglig oppfølging etter at saker er håndtert.

Uheldig med frivillig ordning

Ordningen er frivillig for fylkene, og søknadsfristen for å være med var 15. mars. Norges første mobbeombud Bodil J. Houg mener at det er uheldig med en frivillig ordning, da det kan skape forskjeller mellom fylkene.

– Det er fint med lokal frihet, men vi ser at når det gjelder mobbing, så er det veldig mange steder hvor det ikke er ivaretatt på en skikkelig måte, sier hun. 


Mobbeombud i Buskerud, Bodil J. Houg, mener forebyggingen må starte tidlig. Foto: Christer Alexander Hansen 

Forebygging må begynne tidlig

Houg har jobbet som mobbeombud i over fem år og ser en klar økning i antall henvendelser, fra under 100 første året til over 500 henvendelser i 2017. Hun mener behovet er stort og at det forebyggende arbeidet bør begynne allerede i barnehagen.

– Det er lite hensikt i å jobbe fra 15 års alder og oppover med forebyggende arbeid i skolen. Du er nødt til å begynne mye før, sier hun.

Saksøkte kommunen

Line Sommer Hoel ble systematisk mobbet på ungdomsskolen uten at noen grep inn. I ettertid gikk hun til sak mot kommunen og ble tildelt erstatning. Hun mener også at det burde være påbudt for fylkene å søke om mobbeombud.

– Hvis det skal være frivillig så syns jeg det er kvalmt hvis noen ikke gjør det, sier hun.

Hør flere tanker fra tidligere mobbeoffere i radioreportasjen øverst i saken.