Hilde Moen Nøkleby (t.v) og Marielle Røyseth (t.h) er jentene bak The Amber Tattoo. De har tatovert i åtte år og holder til på Adamstuen. Foto: Fanny Bu

Tatoverer for 15 000 til dyrevern

Regjeringen fjerner statsstøtten på to millioner til frivillig dyrevern. NOAH mister all støtte og på fredag tatoverer The Amber Tattoo for å samle inn penger til organisasjonen.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 10:42

– Vi er veldig engasjert i dyrs rettigheter og vi liker NOAH veldig godt. Vi elsker i tillegg å tatovere dyre- og naturmotiver, og da ble det en fin kombinasjon, sier Hilde Moen Nøkleby og Marielle Røyseth, fra The Amber Tattoo.

Førstkommende fredag arrangerer The Amber Tattoo  ”tatovering til NOAH – for dyrs rettigheter”. Dette er et arrangement hvor påmeldte kan betale for å tatovere seg, og hvor alle pengene som blir samlet inn i løpet av dagen, går direkte til organisasjonen NOAH.

– Etter en lang kamp fikk vi endelig statsstøtte for to år siden. Men i det nye forslaget er støtten fjernet igjen. Regjeringen velger nå å fjerne all støtte til frivillige organisasjoner, sier Silje Junge, ledersekretær i NOAH.

Hun forteller at frivillige dyrevernsorganisasjoner mister en statsstøtte på to millioner kroner om årets forslag til nytt statsbudsjett blir vedtatt. The Amber Tattoo regner med å samle inn opp mot 15 000 kroner på fredag, og nå er donasjoner som dette viktigere enn noen gang.

I lydfilen kan du høre intervju med de to bakkvinnene på The Amber Tattoo, Silje Junge som er ledersekretær for NOAH – for dyrs rettigheter og Line Lønning som er blant de som skal tatovere seg på fredag.


Silje Jungen, ledersekretær i NOAH - for dyrs rettigheter, utenfor kontoret sitt i Dronningensgate. Foto: Fanny Bu


Hilde Moen Nøkleby (t.v) og Marielle Røyseth (t.h) gir alle pengene de samler inn på fredag til NOAH.  Foto: Fanny Bu

Tatovørene er dyreelskere

Det hele begynte som en idé i fjor, da artistene så muligheten til å vie en dag på jobben, til å støtte en veldedig sak.

– Det har blitt mer og mer vanlig i tatoveringsmiljøet at studioene finner sin hjertesak som de vil støtte, sier Hilde Moen Nøkleby.

Hilde Moen Nøkleby og Marielle Røyseth er personlig veldig engasjerte i dyrevern, og da falt valget naturlig på å støtte NOAH – for dyrs rettigheter. The Amber Tattoo er fullbooket på innsamlingsdagen.


Tatovørene elsker å tatovere dyr, både på andre, på seg selv og på hverandre. Foto: Fanny Bu

Tatoveringsartistene på The Amber Studio har designet ulike motiver i forkant av innsamlingsdagen, som deltakerne kunne velge mellom. Den røde tråden i motivene er natur- og dyremotiver.


Tatovørene designet i underkant av tjue motiver i anledning innsamlingen. Foto: Fanny Bu

Legger seg under nåla for en god sak

– Da de la ut bildene av de forskjellige skissene fikk jeg adrenalinkikk og slo på tråden med engang!


I fjor var Line Lønning med å demonstrerte i NOAHs Fakkeltog mot pels med en unge på seks uker, på armen. Her er hun på tur med hunden Mira. Foto: Fanny Bu

Line Lønning er en av de påmeldte til fredagens arrangement, og hun støtter alt som er for dyrs rettigheter. Hun skal også gå i NOAHs Fakkeltog mot pels.

– Jeg skal definitivt gå i fakkeltoget på lørdag, det har blitt en fast tradisjon. Men det er litt frustrerende at man må gå i det hvert bidige år uten at noen skjønner behovet for endring, sier hun.

Dyreforkjempere

NOAH er en norsk dyrevernorganisasjon, som jobber for alle dyrs rettigheter. Silje Junge, ledersekretær hos NOAH, forteller at organisasjonen er takknemlige for støtten de får av Amber Tattoo og at det hjelper.

– Vi livnærer oss på donasjoner og pengene vi får inn går direkte til arbeidet vi gjør for dyrene, sier Junge.

Noah er en frivillig organisasjon hvor inntektene baserer seg i hovedsak på medlemmer og andre, som donerer et valgfritt månedlig beløp, forteller Silje Junge.


Silje Junge forteller at omplasseringshunden, Alma, blir hjemme på fakkeltoget, men at hun alltid er med på kontoret. - Det er en av frynsegodene man har når man jobber for dyrs rettigheter, sier hun. Foto: Fanny Bu

Silje Junge og organisasjonen NOAH ser frem i mot Fakkeltog mot pels førstkommende lørdag.

– Dette er det 14 året vi arrangerer Fakkeltog mot pels og i år arrangeres det i 29 i byer i Norge. Vi marsjerer fordi regjeringen enda ikke har lagt ned pelsnæringen, forteller ledersekretæren.

Videre forteller hun at regjeringen lovte at næringen skulle legges ned for femten år siden, hvis ikke dyrenes krav til velferd ble forbedret.

– Og det har jo ikke skjedd. Så vi fortsetter å gå i fakkeltog, sier Silje Junge.


Mira er hunden til Line Lønning og har 12 000 følgere på Instagram. Foto: Fanny Bu

Aktivist-hund

Selv hunden til Line Lønning, ved navnet Mira, er aktiv politisk. Hun har en egen instagramkonto hvor hun støtter opp om sin egen rase sine rettigheter, og er for tiden veldig engasjert i ulvesaken.

Mira er av rasen Shiba og er en omplasseringhud. Både hun og eieren er veganere. 

Lønning velger å ta en tatovering av en rev på innsamlingsdagen på fredag.

– Jeg er veldig glad i rever og man skal ikke se bort i fra at det henger sammen med at hunden min ligner såpass mye på en, sier hun.


Tidligere arbeider og inspirasjon henger tett i tett på veggen i studioet til The Amber tattoo. Foto: Fanny Bu