Partileder Jonas Gahr Støre har ikke grunn til å juble. Foto: Tobias Schildmann Mandt

- Vi skal ha en skikkelig gjennomgang, og lære av den

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet gjør et historisk dårlig valg, men er fremdeles landets største parti.
Tirsdag, 10 september, 2019 - 00:37

Klokken 23:59 mandag kveld er 81,3 prosent av alle stemmesedlene talt opp. Mens målingene viser en tydelig nasjonal ledelse med en partioppslutning på 25,1 prosent, 6 prosentpoeng foran Høyre, går Arbeiderpartiet hele 12,2 prosent tilbake i Oslo fra forrige kommunevalg. Oppslutningen på 33 prosent ved kommune- og fylkesstyrevalget i 2015 er nok ikke innen rekkevidde.

Går ned mye nasjonalt

Partileder Jonas Gahr Støre er ikke helt fornøyd når han taler til publikum sent på kvelden:

– Det vil være historisk om vi klarer å beholde makta i Oslo. Det ser ut til at vi får rødgrønt flertall. Men ambisjonene våre er større. Vi må erkjenne at vi ikke har vært flinke nok til å møte den frustrasjonen som finnes ute i distriktene. Vi skal ha en skikkelig gjennomgang, og lære av den. Så skal vi videre. 

Særlig oppe i nord har Ap mistet velgere, ifølge Støre. 


Det står ikke på stemningen blant valgvake-deltakerne på Folkets Hus, tross skuffende resultater. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Nestleder Hadia Tajik er heller ikke i ekstase.

– I 2015 fikk vi et historisk godt resultat, så det blir feil å sammenligne seg med det. Men hvis dette blir resultatet, er det ikke et resultat Ap er fornøyd med, sier Tajik.

Målingene viser at venstresiden fortsatt står sterkt i Oslo. Ifølge forhåndsstemmene er det fortsatt rødgrønt flertall i hovedstaden. Senterpartiet og MDG har gjort det bra, mens Høyre og Frp slet ved dette valget.