- Vi skal ha en skikkelig gjennomgang, og lære av den

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet gjør et historisk dårlig valg, men er fremdeles landets største parti.

Jonas Gahr Støre, Ap.
Partileder Jonas Gahr Støre har all grunn til å juble etter de første prognosene. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Klokken 23:59 mandag kveld er 81,3 prosent av alle stemmesedlene talt opp. Mens målingene viser en tydelig nasjonal ledelse med en partioppslutning på 25,1 prosent, 6 prosentpoeng foran Høyre, går Arbeiderpartiet hele 12,2 prosent tilbake i Oslo fra forrige kommunevalg. Oppslutningen på 33 prosent ved kommune- og fylkesstyrevalget i 2015 er nok ikke innen rekkevidde.

Går ned mye nasjonalt

Partileder Jonas Gahr Støre er ikke helt fornøyd når han taler til publikum sent på kvelden:

– Det vil være historisk om vi klarer å beholde makta i Oslo. Det ser ut til at vi får rødgrønt flertall. Men ambisjonene våre er større. Vi må erkjenne at vi ikke har vært flinke nok til å møte den frustrasjonen som finnes ute i distriktene. Vi skal ha en skikkelig gjennomgang, og lære av den. Så skal vi videre. 

Særlig oppe i nord har Ap mistet velgere, ifølge Støre. 

Det står ikke på stemningen blant valgvake-deltakerne på Folkets Hus, tross skuffende resultater. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Nestleder Hadia Tajik er heller ikke i ekstase.

– I 2015 fikk vi et historisk godt resultat, så det blir feil å sammenligne seg med det. Men hvis dette blir resultatet, er det ikke et resultat Ap er fornøyd med, sier Tajik.

Målingene viser at venstresiden fortsatt står sterkt i Oslo. Ifølge forhåndsstemmene er det fortsatt rødgrønt flertall i hovedstaden. Senterpartiet og MDG har gjort det bra, mens Høyre og Frp slet ved dette valget.