Ansvarlig redaktør for VG Gard Steiro og leder for politisk Eva-Therese Grøttum holder siste møtet før dekningen av valgnatten begynner. Foto: Julie Sandbraaten

Suksess for VGs nye valgomat: - Vi er svært stolte

I år debuterte VG med sin helt egne valgomat.
Mandag, 9 september, 2019 - 19:04

1.2 millioner mennesker har tatt VG sin valgomat, ifølge avisen selv. NRK, Dagbladet og TV2 har alle produsert sine egne valgomater, som har vært tilgjengelig på nett.

– Helt unik

Inspirasjonen til valgomaten er hentet fra Danmark. Danske TV2 har i flere år laget slike valgomater i samarbeid med selskapet Pagle og meningsmålingselskapet Megafon. Det har vært en vanskelig oppgave, og VG er svært stolte av hvordan valgomaten ble utviklet.

VGs valgomat skiller seg fra andre valgomater du kan finne på nett. Den finner ikke partiet du matcher med, men hvilken politiker du deler flest meninger med. Det er ikke alltid en politiker mener akkurat det samme som partiet sitt. 

– Alle som tar den vil få spørsmål som handler om egen kommune. Det har vært en enorm jobb å utvikle spørsmålene, og ikke minst få politikerne i de forskjellige kommunene til å ta valgomaten. Dette måtte vi gjøre slik at vi kunne matche dem opp mot velgerne. Det har vært en kjempe stor jobb, men vi er veldig stolte, sier leder for politisk avdeling i VG Eva-Therese Grøttum.

Dekker hele landet

Det er stille før stormen når jeg møter Grøttum i VGs lokale. Om et par timer starter dekningen av valgnatten. Hun mener det er viktig at befolkingen skal kunne skille mellom stortingsvalget og kommunevalget. Derfor har det vært viktig for dem å presentere lokale kampsaker og politikere i de forskjellige kommunene gjennom både valgkampen og kveldens valgdekning. De har også samarbeidet med lokalaviser rundt om i landet. 

– For oss har det vært veldig viktig å reise mye under valgkampen. Det er et stort lappeteppe av folk fra VG, som er ute. I dag er vi både i Tromsø, Trøndelag og Bergen for å se hva som skjer rundt i landet, likevel er nesten alle partilederne i Oslo i kveld, så vi må være her også, sier Grøttum. 

Grøttum sier at valgomaten til VG kommer til å bli videreutviklet fremover mot neste valg.

– Det er både den største tekniske og journalistiske nytenkningen vi har gjort i år. Vi er svært stolte, avslutter hun.  

Vil du lese mer om hvordan VG utviklet sin valgomat kan du gjøre det her.