Afsaneh Adampour driver en koselig liten bruktbutikk på St. Hanshaugen. Foto: Mia Løkseth

Bruktbutikken gikk mot strømmen

Black friday er blitt en shoppingdag uten like. Butikkeier Afsaneh Adampour valgte å stenge kassen.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 15:41


Denne plakaten hang på døren til butikken Sardab på black friday. Foto: Mia Løkseth

I de aller fleste butikker kunne man se det lyse opp med diverse black week og black friday tilbud forrige uke. Til tross for dette, så falt handelen i fysiske butikker under black week med 3% fra i fjor, i følge Nrk og tall fra NTB.

Afsaneh som driver bruktbutikken Sardab, valgte å gjøre noe annet enn mange andre, og stengte kassen sist fredag. 

– Selvfølgelig vil jeg at folk skal kjøpe det de trenger, men jeg føler vi må se litt på hva vi allerede har, og ikke bare kjøpe nytt hele tiden. Vi som samfunn kaster unødvendig mye, forteller Afsaneh.

Afsaneh ønsker å ta et standpunkt mot bruk og kast samfunnet vi lever i. Hun er veldig opptatt av miljøet, og at klesplagg blir lagd med gode materialer som varer lenge.

– Mye av det som blir solgt billig i dag, er ikke lagd for å vare, sier hun.

Å gi er å glede

Selv om kassen var stengt på black friday, holdt hun butikken åpen i noen timer. Da kunne man komme innom for gratis te og en god samtale.

Tidligere har hun vært på reiser for å gi ut klær og glede mennesker som ikke har så mye. Blant annet til Uganda hvor mange barn kunne ha glede av hennes gode gjerninger.

 – Jeg elsker å gi tilbake til samfunnet. Det gir meg glede å glede andre, smiler Afsaneh og viser fram en bok med bilder og tegninger fra Uganda. 


Boken med bilder og minner fra reisen til Uganda. Foto: Mia Løkseth