Fakkeltoget hadde mange engasjerte deltakere. Foto: Mia Løkseth

Fakkeltog slo ring rundt Stortinget

Tirsdag 21. november samlet mange seg for en sykehusdemonstrasjon, og gikk i fakkeltog rundt Stortinget.
Torsdag, 23 november, 2023 - 14:43

Ullevål og Gaustad sykehus står i fare for å legges ned, og Nye Rikshospitalet og Nye Aker skal bygges. I en artikkel fra Aftenposten, kan vi lese om helsepersonell som er kraftig bekymret for pasientenes framtid. Leder for folkeaksjonen og foreningen «Redd Ullevål Sykehus», Lene Haug, vil ha en endring på disse sykehusplanene. Tirsdag 21. november arrangerte folkeaksjonen fakkeltog.

– Vi var vel hvertfall 600 stk som gikk i fakkeltoget, til tross for at det var en veldig kald kveld. Folk er tøffe. Så jeg er veldig fornøyd med oppmøte. NRK kom også, og jeg er veldig fornøyd med innslagene i Dagsrevyen, sier Haug.


Mange hadde skilt som det sto “Redd Ullevål Sykehus” på. Foto: Mia Løkseth

Hva var grunnen til at dere valgte å gå fakkeltog akkurat rundt stortinget? 

– Det var en tanke om å lage en ring rundt stortinget, siden de sitter på makten her i landet. Så det var en slags bønn og påminnelse til dem, for det er deres ansvar. Stortinget bevilger alle pengene til helseforetakene, de er ikke privatbedrifte, forteller hun.


Alle gikk en runde rundt Stortinget, før man samlet seg foran for å høre talene. Foto: Mia Løkseth

Med pasientene i fokus


Lene Haug, leder for “Redd Ullevål Sykehus”. Foto: Ole Haug

Lene Haug er en ildsjel og har jobbet for å spre dette budskapet i 4,5 år. Hun ønsker å gjøre folk oppmerksom på skeivfordelingen i landet, og at alle blir berørt av byggingen av nytt sykehus i Oslo. 

– Det er en gigantisk sentralisering som foregår. Så hovedpoenget er jo å sette fokus på at dette gjelder hele landet. Vi kan spare 20-30 milliarder ved å utvikle det vi allerede har av sykehus her i Oslo, og dermed kunne fordele det til andre landsdeler som trenger det sårt sier hun.

Innlandet og Nord-Norge er blant annet de som trenger desperat tilgang på mer penger.

- Vi er en litt sånn annerledes aksjon som er opptatt av pasientene, men ber om mindre penger. Vi trenger ikke at alle de pengene skal gå til Oslo, avslutter hun.

Emneord: