Før gjenåpningen i 2019, ble Frogner Kino fullstendig rehabilitert til å se ut slik den gjorde første gang, i 1926. Foto: Kaja Glende.

Halloween på Frogner Kino

På Frogner Kino ringer de inn Halloween-uka med filmer om spøkelser og mareritt.
Onsdag, 1 november, 2023 - 11:52

På Frogner Kino viser de både nye kinofilmer og gamle klassikere året rundt. De ønsker å gi et tilbud av filmer som passer årstidene.

– Nå som det er Halloween og snart jul, prøver vi å tenke tematisk i hva vi velger å vise av filmer, forteller programsjef Sveinung Wålengen (38).

31. oktober bestemte de seg for å vise Halloween-klassikeren «Poltergeist» fra 1992. Filmen ble valgt ettersom det er en skrekkfilm, men også fordi den er familievennlig, og kan dermed dra inn et større publikum.


Sveinung Wålengen viser stolt fram kinosalen. Foto: Kaja Glende.

– Vi har fått med en som heter Truls, han var den som valgte filmen til anledningen. Han skal ha en innledning for filmen i kveld, forteller Wålengen.

Sveinung Wålengen har ansvar for hvilke filmer de velger å vise.

– Når det gjelder eldre klassikere, så blir valget av dem preget av min egen smak. Jeg velger også gamle filmer som kanskje har fått en ny relevans, eller holdt seg spesielt godt over årene.


Utenfor kinosalen har de pyntet til anledningen. Foto: Kaja Glende. 

Til helgen skal det være visning av Tim Burtons «A Nighmare Before Christmas» fra 1992. Visningen går også under Halloween-filmprogrammet på Frogner Kino.

– Filmen handler om en karakter som vil stjele julen, så det er en Halloweenfilm, men man kan si den passer overgangen fra Halloween til jul, sier Wålengen.

En annen type kino

Ifølge nettavisa Mer av Oslo, er Frogner Kino for de som vil ha en kinoopplevelse som ikke bare baserer seg på filmen, med en kinosal med et tak fylt av stjerner. I tillegg er kafeen en elegant og koselig møtested før og etter filmvisning. 

Wålengen mener det er flere faktorer som skiller Frogner Kino fra andre kinoer i Oslo.

– Vi er en uavhengig kino, det gir oss mulighet til å bestemme hvilke filmer vi vil vise. Det er ikke et like stort kulturtilbud på andre steder som det er her, selv om Gimle Kino ligger rett bortenfor oss. Det er fortsatt annerledes siden de er en del av kjeden Nordisk Film Kino.

Utseende til Frogner Kino er tilbake til hvordan den så ut på 1920-tallet, med Art-Deco inspirert arkitektur. Wålengen forklarte at mye av programmet blir bestemt basert på atmosfæren.


I Punchbollen kafé og bar, kan man kjøpe seg noe godt til filmvisning. Foto: Kaja Glende. 

– Da tenker jeg enten på filmer som er stilrene, filmer som foregår tilbake i tid, eller som er estetisk flotte. Filmer som jeg ser for meg passer til omgivelsene her.

Wålengen synes dette er en av grunnene til hvorfor det er gøy å jobbe på Frogner Kino.

– Det er en helt annen type kino i Oslo som skiller seg ut med gammel stil og annerledes program, med nytt og gammelt.