Deltageren Emma Sævik går opp på scenen, og er klar for å opptre. Foto: August Reece

Kreativ konkurranse:-En arena for utvikling

Unge, kreative talenter møtes på SALT - Art & Music, og utforsker dyptgående tematikk om døden i en ny konkurranse.
Søndag, 26 november, 2023 - 11:50

På Torsdag kveld denne uken inviterte tekst og skribent linjen ved Kristiania til kulturlandsbyen SALT, der en konkurranse som heter Ulydig fant sted. Unge kreative mennesker samlet seg, og fikk mulightet til å dele innslagene sine knyttet til døden, som var et felles tema for kvelden. Innslagene var av diverse medier, blant annet tekstopplesning, og stand-up komedie. Dommerpanelet bestod av fire dyktige fagfolk, som gav individuelle tilbakemedliger etter hvert innsalg.


Linn Skoglund er arrangør for opplegget. Foto: August Reece

Linn Skoglund er førsteamanuensis ansvarslig på skrivekunst ved Christiania på Vesterdals institutt for kreativitet, fortelling og design. Hun hadde ideen opprinnelig for konkurransen og fikk med seg mange studenter som arrangerte sammen med henne. 

–På lista over ansvar står jeg under boksen, så de har gjort en stor del av jobben, sier Skoglund. 

Hun syns at slike arrangemant er en måte å gi unge mennesker en arena for å utvikling, og forbereder dem på fremføring, en sentral ting i bransjen. 

–Det er mange grunner til at jeg personlig føler det er viktig, det at studentene får lov til å jobbe på tvers av kull, første, andre og tredje klasse jobber sammen. Det handler jo litt om at vi har utrolig flinke studenter, så vi ønsker å vise dem frem og gi dem en arena hvor de kan øve seg på å fremføre tekstene sine. Det er jo veldig mange av disse som skal ut i en form for performativ bransje, hvor de skal selge tekstene sine og så videre, og her får de god erfaring til det.
 

Skoglund er førnøyd med hvordan klvelden har gått, og med oppmøtet og engasjemantet. 

–Jeg synes det har gått over all forventning, når det er første gang man gjør noe så vet man ikke hva man kan forvente seg. Bare det at vi har klart å fylle salen og at vi fikk flere som ønsker å stille opp, det synes jeg har vært kjempegøy. Så jeg er veldig fornøyd, må jeg si, avslutter hun.
 

Vant konkurransen 


Emma Sævik vant konkurransen. Foto: August Reece

Emma Sævik var blant konkurrentene. Før hennes opptreden følte hun på presset og nærvøsiteten.

–Jeg har jobbet veldig hardt for å klare å stå her i dag. Det har vært kun skriving i tre dager nå, og pugging, det har vært en intens prosess. Jeg er veldig, veldig spent, veldig nervøs, men jeg tror det blir gøy. Det er kult å få lov til å stå der fremfor så flinke folk. Jeg håper det er et publikum som er åpent, og jeg tror det blir en bra kveld.

Sævik vant konurransen, og sitter igjen med følelsen av en god opplevelse i etterkant. 

–Jeg var litt stressa, så det var deilig når jeg fikk gode tilbakemeldinger. Det var veldig gøy å få så gode tilbakemeldinger. Det å få en arena der en kan få vise tekstene sine er jo superkult, og jeg er veldig glad for at det finnes sånne muligheter,  og håper det kan bli mer av det.