Carolina Passi dupper tærne i vannet for å sjekke temperaturen. Foto: Aurora Pevik Haugnæss

Iskalde føtter

Temperaturen i hovedstaden synker. Dette stopper ikke isbadere i Oslo Sentrum.
Torsdag, 23 november, 2023 - 13:49

Isbading har blitt en populær aktivitet de siste årene. Chilenske Carolina Passi (45) er en av flere som bruker morgenen på å dyppe kroppen ved Sukkerbiten i Oslo sentrum. Selv sier hun at dagens temperatur er perfekt. 

– I dag er det ganske fint, det er ikke så kaldt enda. Jeg vet ikke hva temperaturen er nå, kanskje 5 grader, sier Passi. 


Carolina Passi foran Oslo Badstueforenings badstuer ved Sukkerbiten. Foto: Aurora Pevik Haugnæss 

Passi pleier vanligvis å bade i Oslo Badstuforenings badstuer ved Sukkerbiten. Torsdag 23. November lå temperaturen på 5 grader her, og badetemperaturen lå på rundt 10.3 grader, viser tall fra Yr. Hun forteller at det er viktig å kontrollere sinnet og pusten for å unngå panikk.

– Jeg er litt stresset, og det er frykten for å gå ut i veldig kaldt vann. Jeg må prøve å kontrollere frykten og sinnet mitt for å ikke få panikk. Og for å ikke bli så kald og prøve å puste, sier Passi.

 – Det er en følelse av sinnsro, fortsetter hun.

Hun forteller videre at været i dag er en fin dag å bade på, men at hun vil prøve enda kaldere temperaturer for å utfordre seg selv.

–  Selvfølgelig, hvis det er veldig kaldt vann så er det mer utfordrende. Når det er varmt så er det mer forfriskende, men jeg går for utfordringene, sier Passi.

 

Oppveksten hjelper

Isbaderen er opprinnelig fra Chile, men flyttet til Norge for flere år siden. Hun beskriver hvordan oppveksten har påvirket håndteringen av kaldt vann.

–  Stillehavet er veldig kaldt, så jeg vokste opp i å bade i veldig kaldt vann og vær. Jeg ble vandt til det, forteller hun.

Når hun ble spurt om hvilket vær det er best å bade i, svarer hun at regnværet er favoritten, men at hun bader i all slags vær. 

– Når det regner er det perfekt fordi det er magisk, men å bruke badstuen er mer interessant under kaldere sesonger, utdyper hun.

 

Som Terapi

Passi begynte med isbading for to år siden. Hun forteller at hun driver med aktiviteten fordi det fungerer som terapi og for å bedre immunsystemet.

– Jeg utsetter kroppen min for mye stress. Når det er varmt i badstue og kaldt i vannet, må jeg putte kroppen min gjennom mer stress og jeg må kontrollere sinnet. Når jeg gjør dette forsvinner bekymringene ut av hodet, forteller Passi.

– Og det er også for mitt immunsystem, det funker veldig bra fordi når jeg øver på dette så blir jeg ikke syk i det hele tatt, fortsetter hun.

 

 

 

 

 

Emneord: