Fjelstad viser fram en av jakkene de har for salg i Le trend. Foto: Aurora Pevik Haugnæss

Økende interesse for brukthandel

Bruktbutikker i Oslo sentrum har opplevd en økende interesse de siste årene. Lila Cacaj tror flere faktorer spiller en rolle i dette.
Fredag, 3 november, 2023 - 10:36

I august 2018 åpnet bruktbutikken Le Trend dørene på St. Halvards plass i Oslo. Etter hvert flyttet de videre til Pilestredet i Oslo sentrum. Eier Lila Cacaj kjenner på den økte interessen for å handle brukt. 

– Det er mange som kommer innom. Det er alle fra 11 år og oppover, men flertallet er mellom 17 og 25 år, sier Cacaj. 

Le Trend har samlet opp en stor tilhengerskare på sosiale medier de siste årene. Butikken selger alt fra skinnjakker og belter, til designerkjoler og topper. Når det kommer til den økende interessen for brukthandel, sier Cacaj at hun tror det er flere faktorer som spiller en rolle. 

– Jeg tenker at det er mye fokus på gjenbruk og klimaendringer i samfunnet. Også er det trangt med økonomien for de fleste. Jeg tror det er mange faktorer som spiller inn, ikke bare en konkret ting, sier Cacaj.


Cacaj tror både økonomi, miljø og klima spiller en rolle i den økende brukt-trenden. Foto: Aurora Pevik Haugnæss. 

Studentene Paal Hetland (22) og Maja Sofie Suvalija Fjelstad (20) er ofte med Cacaj og handler inn bruktklær for butikken. De er enige med Cacaj og henter frem at flere også vil skille seg mer ut. 

– Det har vært mye fokus på å finne egne stiler og ikke bare det som er populært. At veldig mange vil skille seg ut og derfor også handle brukt har blitt populært. Da finner mange unike klær, sier Fjelstad. 


Fjelstad mener at flere handler brukt for å skille seg ut. Foto: Aurora Pevik Haugnæss. 

Alle tre medlemmene av “Le trend-familien” er kledd i brukt fra topp til tå.

– Jeg har på brukt og redesignet bukser, som en kompis har laget, sier Hetland. 

– Jeg har også på brukte klær, fra Le trend, fortsetter Fjelstad. 

Videre forteller Cacaj at det er viktig å kjøpe plagg man er 100% sikker på at man kommer til å bruke.  

– Jeg har topper og bukser jeg bruker minst en gang i uka, sier Cacaj. 


Hetland sier han er veldig heldig med at kompisen redesignet buksene han har på. Foto: Aurora Pevik Haugnæss. 

Flere velger brukt

50% av nordmenn har kjøpt brukte klær, viser en undersøkelse gjort av Finn fra 2019. Hvert år siden har prosenten steget mer og mer. En av disse er studenten Selma E. Lang-Ree (22).

– Jeg handler nesten bare brukt for tiden, sier Lang-Ree. 

Hun forteller at interessen startet i barnehagen, der hun og vennegjengen var redde for global oppvarming. På ungdomsskolen oppdaget hun at alle hun syntes var kule, handlet brukt. 

– Det lå litt i kortene at vi begynte å handle brukt i en ung alder. Nå er det mest en politisk greie, at klesindustrien tar alt for mye over. Vi må bidra der vi kan, sier Lang-Ree. 


Lang-Ree sier hun kommer til å fortsette og handle brukt framover. Foto: Aurora Pevik Haugnæss.

Hva er fordelen med å handle brukt? 

– Sånn direkte er fordelen for meg at jeg får tak i ting jeg synes er kule og unike. Jeg synes det er veldig deilig å kunne si sånn “Hvor er kåpa di fra?” “Brukt, det er bare en av den, sorry”. Det påvirker meg indirekte fordi jeg vet at jeg kan gjøre noe som gjør en bitteliten forskjell, i det store bildet, svarer Lang-Ree. 

Er dette noe du kommer til å forsette med videre? 

– Ja, jeg føler jeg har tillagt meg veldig gode vaner når det kommer til å handle klær. Det gjør det lettere å opprettholde, fortsetter hun. 


Lang-Ree viser fram dagens outfit, som nesten kun består av bruktklær. Foto: Aurora Pevik Haugnæss.

Lang-Ree jobber på Prisløs i Markveien. Hun handler selv på lignende butikker som Fretex og Uff. Appen Tise har også blitt et sted hvor flere velger å finne brukte klær.  

– Hvis det er en spesifikk ting jeg syns er drifet, så er det lett å søke det opp på Tise, sier Lang-Ree. 

Ikke bare klær

Det er ikke bare klær som har blitt populært å kjøpe brukt. Også møbler og pynt har økt i popularitet. Student og Tiktoker Yunus Emre Ozkan kjøper både klær, møbler og pynt brukt. På Tiktok har han publisert flere videoer hvor han viser sine nesten 13.000 følgere hvor det er mulig å kjøpe ulike brukte varer. 

– Jeg husker ikke sist gang jeg handlet noe nytt, kanskje i fjor, sier Yunus. 


Yunus vil fortsette å kjøpe brukt over nytt. Foto: Privat. 

Hvorfor velger du å handle brukt? 

– Det er flere grunner. For det første har jeg ikke lyst til å støtte fast-fashion. Spesielt grunnet barnearbeid, kvaliteten på varene og miljøskaden som fører med det, svarer Yunus. 

– For det andre er det gøy med skattejakt. Man kan finne ting man selv liker. Flere butikker har hundrevis av samme plagg på samme sted og pusher sesongvarer. Ved å handle brukt følger jeg ikke trender, men finner ting jeg selv liker, fortsetter han. 

Hva er fordelen med å handle brukt? 

– Prisene er jo ganske lik på nye varer og brukte. Fordelen med brukt er jo at man får tenke litt mer over plaggene man ser på. Hvis det er noe man ikke liker, blir det ikke pushet på deg. Det er jo også mer miljøvennlig og man har mulighet til å kle seg unikt. Det finnes kun ett av plagget, svarer Yunus. 

Yunus studerer på Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo. Når han har mulighet, prøver han å bruke brukte materialer i skoleoppgavene sine. 

– Treverk jeg har brukt i oppgaver har jeg for eksempel fått gratis på Finn eller fra venner, forteller Yunus. 

En positiv fremtid

Flere og flere bruktbutikker har dukket opp i Oslo den siste tiden. På Le Trend ser de positivt på fremtiden til brukthandel.  

–Jeg tror det er en lys framtid. Når det blir flere og flere butikker, så blir det mer tilgjengelig for alle. Jeg synes det ser lyst ut, sier Cacaj.