Frøydis Grorud satte prikken over i-en med saxofon- og fløytespill. Foto: Helen Wesnes

Himmelsk harmoni med Gospel explosion

Grefsen kirke var fullsatt da Oslo Gospel explosion inviterte til julekonsert med gjesteartist Frøydis Grorud.
Onsdag, 29 november, 2023 - 10:50

Tradisjon tro var det duket for julekonsert i Grefsen kirke med koret Oslo Gospel explosion søndag kveld. Der ble det servert alt fra klassiske julesanger til rendyrket gospel. Med seg på laget hadde de musikeren Frøydis Grorud, kjent for mange som saxofonisten i NRK-programmet Beat for beat. Ved hennes side var Leif Ingvald Skaug, som i tillegg til å være dirigent og leder for koret, sang solo mens han trakterte tangentene.


Leif Ingvald Skaug har mange års erfaring som musiker og dirigent. Foto: Helen Wesnes 

Innertier

Det var tydelig at musikken traff blink. Skaug ledet publikum sømløst gjennom en serie av sanger som beveget seg fra det sarte og vemodige med «O helga natt«, til livsglade og pompøse «Joyful, Joyful». At sammensetningen fungerte, var tydelig å se på responsen fra publikum. Tilhørerne ble ved flere anledninger invitert til å delta med både sang og taktfast klapping.


Instrumentalversjonen av «Walking in the air» gjorde at flere måtte tørke tårene.
Foto: Helen Wesnes 

Interne solister

Flere av kormedlemmene bidro med solofremførelser av stykker som «White christmas» og Maria Solheims «Signa, god jul». Sangprestasjonene lå på et stabilt høyt nivå. En av solistene var Christine Thune som fremførte sangen «All is well». 


Christine Thune syntes det var meningsfullt å få synge jula inn. Foto: Helen Wesnes

Selv har hun en variert musikalsk bakgrunn med erfaring fra kammerkor og som solist. I fjor ble hun med i Gospel explosion.

– Jeg tenkte det hadde vært kjempegøy å synge litt friere, med litt mer vibrato og slippe seg litt mer løs, slik man gjør i gospelmusikk, sier Thune.

Splitter ny julesang

Gospel explosion hadde en rykende fersk julesang på repertoaret. «Det står en mann i Storgata» har kun vært fremført på en tilsvarende Gospel explosion-konsert i Trondheim. Teksten er skrevet av Jan Vincents Johannessen og tonesatt av Leif Ingvald Skaug. Johannessen er kjent for å ha skrevet sangtekster til flere kjente låter. Blant dem finner vi OL-låten «Se ilden lyse» og julesangen «Himmel på jord» som flere kjente norske artister har spilt inn. 


Koret har holdt på i ett år og øver annenhver uke i Grefsen menighetshus.
Foto: Helen Wesnes

Primus motor

Mannen bak Gospel explosion er dirigent og musiker Leif Ingvald Skaug. Det hele startet som et prosjekt i 2015, og i dag har Gospel explosion fire faste kor i henholdsvis Østfold, Oslo, Trondheim og Bergen. Det er rundt hundre personer i hvert kor, og Skaug reiser landet rundt og dirigerer dem alle. 

Gospel for alle

– Jeg mener at alle kan synge gospel. Jeg vil at Gospelkor og den musikken ikke skal dø ut. Det er ikke så vanlig å synge i kor lenger, og jeg vil gjøre mitt beste for å få kor til å fortsette, sier Skaug.


Leif Ingvald Skaug er en tobarnsfar fra Mysen med bakgrunn fra kirka.
Foto: Helen Wesnes

– Drivkraften er menneskemøtene og mestring for folkene vi jobber med. Synergieffekten i kor er stor. Det er helse i å synge og det motvirker utenforskap. Gospel betyr «gode nyheter», og for meg er det gode nyheter i det å synge, avslutter Skaug.

Drar på juleturné

Etter kveldens konsert drar Skaug videre på juleturné sammen med Frøydis Grorud. Duoen har samarbeidet i et par år, men dette er deres første juleturné sammen. I tillegg til å opptre med flere Gospel explosion-kor, vil de ha flere selvstendige konserter rundt om i Norge. Håpet er å fortsatt trekke fulle hus.

Emneord: 
Tags: