Film om boligkamp på Sagene nominert til årets film

I Maridalsveien 128 har beboerne kjempet for å beholde leilighetene sine. Nå er filmen om boligkampen nominert til årets film.
Onsdag, 29 november, 2023 - 15:57

Bygården i Maridalsveien 128 er et steinkast fra Akerselva, og i likhet med elvas turbulente natur, har omstendighetene rundt leilighetene i blokka vært langt fra stille. Siden 2016 har beboerne der kjempet for å beholde hjemmet sitt.

Dokumentarfilmskaperen Aslaug Holm lagde film om boligkampen. Nylig ble filmen nominert til årets film av Natt&Dag.

Renovasjon ga høyere leiepriser

Maridalsveien 128 er en blokk på Sagene, hvor det har bodd mange ulike mennesker: fra pensjonister og uføre til barnefamilier. Men i 2016 ble det usikkert om de kunne fortsette å bo der.

I 2016 ble bygården lagt ut for salg, og samme år ble den kjøpt opp av Fredensborg Eiendomsselskap AS. Dette kommer frem i et notat til bystyret.

Fredensborg, som er eid av boliggiganten Ivar Tollefsen, skulle da renovere leilighetene, og renovasjonen kom til å øke utleieprisene for hver enkelt leilighet. De resterende beboerne som bodde i Maridalsveien 128, fikk tilbud om å fortsette å leie, men mange av beboerne fryktet at de ikke ville ha råd til å betale de nye leieprisene, ifølge Holm.

Så da tok de opp kampen mot boliggiganten for å beholde leilighetene sine, uten renovasjon, slik at de kunne fortsette med de opprinnelige leieprisene. 

Lagde film om Maridalsveien

Aslaug Holm var nabo til beboerne i Maridalsveien da dette foregikk, og det er hun enda, til de som fortsatt bor der.

Hun er en anerkjent dokumentarfilmskaper som har regissert filmer som “Generasjon utøya”, “Bundadsgeriljaen” og “Brødre”, hvor sistnevnte vant Amandaprisen for beste regi i 2015.


Aslaug Holm lagde film med beboerne i Maridalsveien 128. Foto: Nina Ruud.

Som nabo og filmskaper, begynte hun å dokumentere boligkampen. Sluttresultatet ble filmen “Blokka”, en dokumentar som følger 30 av beboerne i Maridalsveien 128.

Tidligere i år vant “Blokka” prisen for beste dokumentar på filmfestivalen Nordic Docs. Og nylig ble filmen om Maridalsveien nominert til årets film av Natt&Dag.

– Det er en fin anerkjennelse, forteller Holm.

– Hvis vi taper nå, så er det rett ut på gata

– Følte du et ansvar overfor beboerne?

– Ja. Som dokumentarfilmskaper har du et stort ansvar fordi du forvalter andre sine liv og deres historier. Jeg følte et ekstra stort ansvar for beboerne fordi de holdt på å miste hjemmet sitt, sier Holm. 

– Det føltes veldig sterkt. Jeg så at beboerne hadde hatt flere søvnløse netter. Det hadde jeg også, fortsetter hun.

I filmen blir det tydelig at boligkampen vekker sterke følelser hos beboerne, og hva som står på spill for noen av dem hvis de ikke får fortsette å bo i Maridalsveien.

– Hvis vi taper nå, så er det rett ut på gata, sier en av beboerne i filmen “Blokka”.

Bystyret gjorde seks vedtak

At beboerne i Maridalsveien skulle få en ny mulighet til å eie egen bolig, blant annet gjennom pilotprosjektet “leie til eie”, ble tatt opp i bystyret flere ganger. Og Oslo bystyre vedtok seks ganger at byrådet skulle finne en løsning for beboerne, uten at noen løsning ble realisert.

Dette kommer frem i en rekke notater fra bystyre og byrådet i Oslo fra 2016-2023, som journalen har fått tilgang til gjennom Einnsyn.no.

Allerede i 2021 stadfestet bystyret at de resterende beboerne i Maridalsveien 128 skulle få delta i pilotprosjektet “leie til eie”, viser et notat skrevet av tidligere bystyrerepresentant Andreas Hasle. Prosjektet, som tilbys gjennom kommunen, går ut på at folk får leiekontrakt til en bolig med mulighet til å kjøpe den innen en viss tidsperiode.

Et av forslagene var at beboerne skulle få “leie til eie”-løsninger i Mor Go’hjertas vei på Sagene. En av beboerne, Cathrine Kjerstin Bustnes, reagerte på at de nye leiekontraktene kom til å være for dyre.

– Vi er veldig skuffet over et markedsstyrt tilbud som ingen av oss vil klare. Vi mener at det tilbudet vi har fått ikke følger opp bystyrevedtaket, sa Bustnes til Dagsavisen i mars.

I dag står ikke Cathrine Bustnes eller de resterende beboerne i Maridalsveien 128 i fare for å bli kastet ut av leilighetene sine. Men det gjenstår å se om kommunen klarer å tilby beboerne boliger med leiekontrakter med en leiepris som tilsvarer den de betaler i Maridalsveien.

– Det vi ønsker er et trygt sted å bo, og etter en modell hvor vi gradvis kan bli eiere, sa hun til Dagsavisen.

Nytt bystyre gir håp

De nevnte vedtakene ble behandlet av det rødgrønne byrådet som satt fra 2019 til 2023. Nå er det politiske landskapet i Oslo annerledes. I dag består byrådet av en koalisjon mellom Høyre og Venstre, ledet av Eirik Lae Solberg. 

Beboerne i Maridalsveien 128 håper at det nye byrådet vil realisere løftene, som ble gitt av det rødgrønne bystyret, ifølge Holm.

– Vi har skiftet byråd, så vi er litt spent på hva som kommer til å skje. I det forrige byrådet satt Arbeiderpartiet, SV og MDG, men nå har det skiftet til et nytt byråd med Høyre og Venstre, og de har hele har støttet maridalsveien, så beboerne i blokka har store forhåpninger til at de kommer til å løse saken, forteller Holm.

Emneord: