Joachim Raade beskrive kafeèn som historisk, bærekraftig og en opplevelse. Foto: Julie Fornasari

Raade selger sveler fra sin egen hage

Joachim Raade tok over eiendommen som har vært i familien hans i generasjoner. I dag selger han sveler og kaffe fra hagen som hører til huset der han fortsatt bor.
Onsdag, 29 november, 2023 - 15:23

Den 13. august i 2013 åpnet Joachim Raade (50) Raades hagekafé. 

– Det hele begynte i 2005, da jeg skulle ta over eiendommen etter pappa. Jeg bodde nede i første etasje i huset og hadde et ønske om å bruke eiendommen mer, sier kaféeieren.

Raade forteller at eiendommen har blitt bebodd av syv generasjoner. Huset skal ha blitt kjøpt av hans tipp-tipp-oldefar i 1855. 

– Hovedhuset var et bitte lite hus på 40 kvadratmeter, men i 1857 bygde han det dobbelt så stort. Han satt et hus oppå det andre huset, sier Raade.


Hvert år i adventstiden er det utekino i hagen til Raade. Foto: Julie Fornasari


Kaféen har åtte sitteplasser. Foto: Julie Fornasari

Historisk sus 

Kaféeieren forteller at formålet med kaféen var at folk skulle få et større forhold til Sagene. 

– Når man går oppover gaten, så danner man seg et bilde. Man undrer seg over hvem som bor her og hvem som har bodd her. Hvilket liv har levd her, hvordan har det har sett ut og sånne ting, sier Raade.

Han ville også formidle husets unike historie.

– Kaféen gjør at man kan komme inn og faktisk få kjenne på historien og det som har vært her, sier kaféeieren. 


Kaféen holder åpent fra 12.00-17.00 på søndager. Foto: Julie Fornasari

Kaféens spesialitet 

Raade forteller at sveler er kaféens spesialitet. Han sier at det var moren som kom på idéen.

– Takket være moren min, så selges det sveler her. Jeg fikk en røre-oppskrift av henne som jeg begynte å lage, men i dag har jeg gjort litt om på den, sier kaféeieren. 

– Jeg prøvde faktisk først å kopiere MRF (Møre og Romsdal Fylkesbåtar) sin oppskrift, men det morsomme er at jeg er ordblind. Så i flere år har jeg lest feil, forteller Raade.

Han sier at han trodde det stod kefir i MRF sin oppskrift, men i realiteten stod det kulturmelk. 

– Det stod kefir i den oppskriften jeg fikk av moren min derimot, og da leste jeg riktig. Så da har jeg fortsatt med kefir. Jeg har også gjort om litt på mengden smør, og litt på mengden egg. Så plutselig fikk jeg min egen røre, sier Raade.

I dag forteller kaféeieren at oppskriften hans er hemmelig.


 I 1903 bodde 27 mennesker i huset ved siden av hagekafeèn. Foto: Julie Fornasari

– Det er så enkelt og upretensiøst

Pensjonisten Sigrunn Skretting er fast kunde på Raades Hagekafé. 

– Jeg elsker at man kan gå her alene. Det er veldig lett å komme i kontakt med folk her fordi det er så intimt, og jeg liker atmosfæren kafèen har, sier Skretting.

Hun legger til at det er et veldig hyggelig sted fordi det er så enkelt og upretensiøst, og at det er de tingene hun setter pris på.

– Han som eier dette stedet, og står og lager svelene, han bor her. Han legger sin sjel i det. Jeg ser at han alltid er så fornøyd, forteller pensjonisten.

– Kaféen er ujålete og ligger i naturen. Den er en perle i Oslo. Det ligger veldig sentralt, samtidig som man får et pust fra den store byen, sier Skretting.


Sigrunn Skretting liker å ha på blåbærsyltetøy på svelen sin. Foto: Julie Fornasari

Kaféens personlighet

– Hva er det som gjør kaféen så unik?  

– Det er det personlige. Man skjønner at man kommer inn til noe helt ekte, sier Raade. 

Skaper en felleskapsfølelse

– Hvilken atmosfære tror du kafeen gir?  

– Kaféen gir ro og en hjemmekoselig atmosfære, forteller Raade. Han legger til at folk kommer seg litt unna storbyen.

– Oslo er jo en by med veldig mange innflyttere, og kaféen gir kanskje en felleskapsfølelse. Kundene vet at det er hjemme hos noen, og at man kan prate med hverandre her. Alle kan prate med meg, og de vet at jeg har åpnet hjemmet mitt, sier kaféeieren.


Husets første eier, Adolf Daniels Madsen, bodde i huset sammen med sin kone og sønn. Foto: Julie Fornasari

 

Emneord: