Stort oppmøte: Demonstrantene samler seg foran Stortinget med en klar beskjed. FOTO: Mattis Grini Jevne

La dem bli

I går kveld gikk demonstranter i fakkeltog fra Jernbanetorget til Eidsvolls plass. Beskjeden deres var tydelig: La dem bli.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 10:43

Vergeforeningen Følgesvennen, bevegelsen Nok er Nok og Refugees Welcome Afghan Lives Matter, arrangerte onsdag 18.oktober et fakkeltog mot deportasjoner til Afghanistan. Samlet utenfor Eidsvolls plass organiserte de appeller og kunstneriske innslag foran en stor folkemengde.

Oktoberbarna

Som et resultat av den nåværende regjeringens asylpolitikk, har flere unge afghanere fått avslag på sin søknad om asyl i Norge. Unge mennesker som flyktet til Norge som mindreårige kan de kommende ukene og dagene bli deportert fra Norge etter at de har fyllt 18 år. Begrunnelsen for dette er at Afghanistan, og landets hovedstad Kabul, ikke blir ansett som et farefullt området for disse flyktningene. Disse unge menneskene blir nå betegnet som “Oktoberbarna.”


Fakkeltog: Demonstrantene gikk samlet opp Karl Johan. FOTO: Mattis Grini Jevne

- Det kunne ha vært våre egne sønner

Konferansier Daniel Dale Laabak åpnet kveldens markering med en tale for demonstrantene. Styremedlemmet i Vergeforeningen Følgesvenn forteller om vanskelighetene disse unge afghanerne står ovenfor, og problematikken rundt den nåværende situasjonen i Afghanistan. 

- Disse ungene har levd flere år med livet på vent på mottak rundt om i landet vårt. De er norsktalende ungdom som kunne ha vært våre egne sønner. Rapporter fra Afghanistan viser at flertallet av de som blir returnert dit legger ut på ny flukt, sier Laabak. 

Han gir også en klar beskjed til Stortinget om at de nå, etter hans mening, må ta det riktige valget.


Konferansier: Daniel Dale Laabak åpnet markeringen med en tale. FOTO: Mattis Grini Jevne

Ta det riktige valget

Karin Andersen fra SV talte også foran folkemengden, hvor hun åpnet med å takke for oppmøtet, og la til at det gir håp om endring. Hun presiserte at det må tas et valg på Stortinget. 

- Jeg og SV har tenkt til å la dette huset få velge. Stortinget må ta innover seg hvordan det er å ikke ha valget om å bo trygt i sitt eget land. Å ikke ha det privilegiet til å sende ungene på en trygg skole eller være trygg på å ikke bli drept. Det å ikke måtte underkaste seg en hersker og ikke ha noen fremtid. Det valget har vi i Norge hatt. Vi har tenkt til å gi Stortinget valget om å gjeninnføre rimelighetskriteriet, ved å sette sakene angående returene til Afghanistan i bero, sier Andersen. 

Andersen referer også til rapporter som kan fortelle at Afghanistan for øyeblikket ikke er et trygt område for disse menneskene å returnere til.

- Nå har jeg gått gjennom en bunke med rapporter fra ulike internasjonale organisasjoner som viser at det har blitt farligere i Afghanistan. Sikkerhetssituasjonen er verre enn før. Til og med høyt oppsatte NATO-brigadegeneraler sier at Kabul er verdens farligste by. Likevel mener norske myndigheter at det trygt med internflukt og retur til Afghanistan. Det har ingen sammenheng med virkeligheten.

Andersen sto i selskap med andre politiske talere og medlemmer av støtteorganisasjoner. Det var også kunsteriske innslag i form av musikk og dikt. 


Nok er nok: Demonstrantene har fått nok av statens behandling av afghanske asylsøkere.