KNIVANGREP: Den siste tiden har antall knivangrep økt. FOTO: Politidirektoratet, POD.

Politiet strammer inn på bøter for bæring av kniv

Oslo politidistrikt høyner bøtenivået for bæring av kniv på offentlige steder.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 15:53


HØYNET BØTENIVÅ: Bøtene øker for besittelse av kniv. FOTO: Politidirektoratet, POD.

Denne uken ble det kjent at Oslo politidistrikt øker bøtene for bæring av kniv på offentlig sted. Den siste tiden har det vært flere episoder der kniv, eller andre skarpe gjenstander har vært brukt for å skade mennesker. Nå øker Oslo politidistrikt boten for bæring av kniv, og den maksimale boten er 20 000 kroner.

Nå er minstesats 12 000 kroner. For at boten skal bli på maksimalnivået 20 000 kroner, må det foreligge momenter som gjør det mer alvorlig eller straffeskjerpende å bære kniv på offentlig sted. Type kniv som besittes, om kniven bæres i konfliktsituasjoner, ved bestemte miljøer og på bestemte steder, er elementer som spiller inn på bøtesatsen, skriver informasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt. Jørn Kristian Jørgensen i en melding.

Flere tilfeller

Det har kommet inn flere meldinger om knivangrep den siste tiden. Politiet har måttet rykke ut til mange av de samme stedene, og det hender at det er de samme personene som utfører knivangrepene. Dersom noen tas flere ganger med kniv skal det tas ut tiltale med påstand om straff, fengsel, ungdom eller samfunnsstraff. Oslo politidistrikt har jevnlige knivaksjoner der de visiterer personer i utsatte områder.

Tidligere bøtesatser

I flere år har bøtesatsen i Oslo politidistrikt vært 8 000 kroner ved vedtagelse av forelegg for bæring av kniv og 9 500 kroner dersom saken ender i retten. Dersom noen anmeldes for bæring av kniv vil det nå utferdiges bøter mellom 12 000-20 000 kroner. Det nye bøtenivået vil raskt bli oversendt Oslo tingrett dersom den som får boten ikke vedtar den for å få domstolens prøvelse av det skjerpede bøtenivået, opplyser Oslo politidistrikt.

De nye bøtesatsene gjelder i Oslo politidistrikt som dekker kommunene Asker, Bærum og Oslo.

Forebyggende


POLITIDIREKTORATET: Brinch Sand sier at økte bøter virker forebyggende. FOTO: Politidirektoratet, POD.

Knivbruk kan gi alvorlige skader og trusselsituasjoner kan lett oppstå når noen bærer kniv. Forbudet gjelder ikke bare kniver, men også andre skarpe redskaper som er egnet til å påføre noen kroppskrenkelse. Beate Brinch Sand mener at økte bøter er et godt tiltak for å redusere antall angrep:

- Økte bøter er et tiltak for å bevisstgjøre og for å forebygge voldskriminalitet som lett kan oppstå når noen bærer kniv. Det er svært få som har nødvendig behov for å bære kniv på offentlig sted kveld og natt, sier leder for felles enhet for påtale i Oslo politidistrikt, Beate Brinch Sand.