Appen «TannSkrekk» er et selvhjelpsverktøy som pasienten og tannlegen kan bruke sammen, for å skape de trygge rammene som skal til for at tannbehandling skal bli en god opplevelse. Foto: Illustrasjon: Pixabay

Forebygger tannlegeskrekk med ny app

Tannhelsetjenesten kompetansesenter Midt-Norge (TkMN) lanserer i samarbeid med Junior Consulting, en gratis app for mennesker med ulik grad av vegring for tannbehandling.
Tirsdag, 7 november, 2017 - 11:42

Tone Natland Fagerhaug er konstituert administrerende direktør ved TkMN,  i en pressemelding til NTB forteller hun at applikasjonen kan gjøre tannlegebesøk enklere for mange.

– Det er mange som gruer seg eller er engstelige for tannlegebesøk. Så mange som 7 av 10 har enten mild, moderat eller alvorlig tannbehandlingsvegring, også kjent som ”tannlegeskrekk”. Appen ”TannSkrekk” er laget for å hjelpe ungdom og voksne som vegrer seg for å gå til tannlegen, forteller Fagerhaug. 

 


Applikasjonen foreslår en rekke mulige tilpasninger i tannbehandlingen, som kan gjøre det lettere å gå til tannlegen. Foto: Skjermdump fra “TannSkrekk”.

 

Utviklet av fagfolk

Appen er utviklet av et tverrfaglig behandlerteam, bestående av psykolog, tannlege og tannhelsesekretær. De har spesialkompetanse i å gi tilpasset og tilrettelagt behandling for personer som har sterk tannbehandlingsangst. Det er erfaringer fra dette arbeidet som har ligget til grunnlag for utviklingen av hjelpeprogrammet.

– Det er mange ting pasienten og tannteamet kan gjøre sammen for at besøket hos tannlegen skal bli bra. Mange er for eksempel ikke klar over at de kan eller hvordan de kan stoppe tannlegen under en behandling, sier Fagerhaug.

 

Viktig med tillit

Maryam Pervaiz er leder for SiO tannlege. Hun forteller at applikasjonen er ment som en selvhjelp for pasienter som er redde for å gå til legen. I tillegg er det alltid viktig med tillit og godt samarbeid med tannlegen. Hun håper flest mulig kan dra nytte av den, også studenter.

– Det er viktig å informere tannlegen sin fra starten av hvis man er engstelig, slik at tannlegen kan tilpasse behandlingsopplegget i forhold til dette. Vi har dessverre ingen tall på hvor mange studenter som er redde for å gå til tannlegen, men jeg opplever at det er en stor gruppe som melder om nervøsitet før en time. De klarer seg som oftest helt fint under timen.