Vintage og brukt på ønskelista

Julen nærmer seg med stormskritt, og flere er allerede i gang med julehandelen. Mange har dårligere råd, og miljø står også mer i fokus enn før. Er dette året for vintage og brukte gaver? For å finne ut av dette har Journalen snakket med to lokale vintagebutikker på Grünerløkka og en student.
Fredag, 3 november, 2023 - 15:38

Mer for pengene

“Prisløs Kilo og Curated” ligger i Markveien på Grünerløkka, og her får Journalen snakke med eier og gründer Sophia Johansson. 

— Nå går det fort mot jul, hvordan har dere forberedt dere mot julehandelen?

— Vi har forberedt oss på flere måter, både digitalt og fysisk. Vi har planlagt og laget videoer til sosiale medier, hvor vi blant annet viser produkter og arrangerer konkurranser. Vi hjelper folk med å handle julegaver, og viser frem alternativer. Vi har bytterett i butikk, og vi har også gavekort, slik at det blir lettere å kjøpe brukt. Vi prøver å hjelpe folk så godt vi kan, og kommer til å ha fokus på julegaveforslag i butikken. 


Sophia Johansson er hjernen bak butikken som priser etter vekt. FOTO: Oda Bakken Engen 

Sophia Johansson forteller at flere kjøper gaver brukt, noe hun synes er utrolig gøy.

— Vintage blir mer og mer kult, og flere ønsker seg det også. Jeg merker at det hvert år blir flere og flere som velger vintage. Det handler om holdninger. Den yngre generasjon er mer gira på gjenbruk.

— Mange har dårlige råd for tida, tror dere at det vil føre til en økning i salget av brukte julegaver?

— Det håper jeg, ja! Mange sier at gjenbruk er dyrere enn “fast fashion”, men det kommer an på hva du kjøper. Du får mye mer for pengene dersom du velger brukt eller vintage over “fast fashion”, i tillegg til at plaggene varer lenger. Bærekraft og miljø er også viktig, Alle er nok ikke like bevisste på hva “fast fashion” innebærer. Det hadde vært sykt fett om folk kjøpte mer gjenbruk, og du som forbruker har betydning.

Håp for brukte julegaver

Også på “Retro lykke” har de begynt å forberede seg mot julehandelen. De tar for eksempel inn vinterklær.

— Vi har saueskinnsjakker som vi selger mye av. Også har vi selskapsklær. Det er jo tid for mye selskaper, sier Vegard Øidvin. Han er butikkmedarbeider på Retro lykke. 


Vegard Øidvin håper mange velger vintage når de skal handle julegaver i år. FOTO: Oda Bakken Engen 

— Er det mange som kjøper gaver brukt?

— Ja. Jeg synes jeg ser mer og mer av det, særlig blant unge. Det er populært å kjøpe alt fra jakker eller kåper, til enklere ting som luer eller skjerf. Vi har også solgt en del tilbehør. Det er populære gaver.

I sammenheng med at mange har dårlig råd, og om det vil øke salget av brukte julegaver, er Øidvin klar i talen:

— Det hadde jo vært flott. La oss håpe det.


Butikken “Retro lykke” på Grünerløkka har en fargerik fasade. FOTO: Oda Bakken Engen 

Pluss for studenter

Journalen har også snakket med sykepleierstudent Lisa Lunde. Hun forteller at hun ikke har kjøpt gaver brukt tidligere, men at det er noe hun kunne tenkt seg å begynne med. 

— Det er jo så utrolig mange fine brukt- og vintagebutikker, men jeg har aldri tenkt på å kjøpe julegaver fra disse butikkene.

— Hva tenker du er positive, eller negative, sider ved å kjøpe gaver brukt?

— Det finnes utrolig mange positive sider ved å kjøpe gaver brukt. Både at man kan finne mye unikt som man ikke finner andre steder, men også at det ofte er til en billigere penge. Det er jo absolutt et stort pluss når man er student. Jeg klarer egentlig ikke å se noe negativt ved å kjøpe gaver brukt. Det går vel mer på normene i samfunnet, og at mange ønsker seg ofte spesifikke og nye ting. 

Lisa Lunde tror flere har fått opp øynene for vintage og brukt de siste årene, spesielt den yngre generasjonen. 

— Vintage-og bruktbutikker har jo blitt veldig populære, samtidig som utvalget av butikker er stort. I alle fall her i Oslo.

 

Emneord: