Matverksted for barn på Deichman

Deichman Grünerløkka arrangerer matverksted for barn etter skoletid. Barna lærer seg å spre matglede og skape relasjoner gjennom aktiviteten.

To barn står ved kjøkkenbenket og skjærer grønnsaker sammen med en voksen, FotO: Kiana Hassani
Barna får veiledning til hvordan de skal skjære grønnsaker i riktig størrelser. Vanligvis er det plass til fire stykker hver gang det er matverksted. Resten av barna står i kø og hjelper med å dekke bord. Noen kommer også litt senere fra skolen og rekker bare å spise og kose seg.

 

 Programmet har vart i tre år hver mandag og onsdag og det er Oslo kommune som bidrar med grønne midler til å utvikle en bærekraftig profil for denne aktiviteten.
 

Antonello står i kjøkkenet med en panne i hånda, hun gleder seg til å lage vegetarisk mat sammen med barna i Deicmann Grunerløkka.
Antonella Durante forbreder alt på kjøkkenet før barna kommer. Foto: Kiana Hassani

Kulturformidling gjennom mat

Antonella Durante, eller Anto som hun liker å bli kalt, jobber som programansvarlig på biblioteket. Hun er ikke kokk, men liker kulturformidling gjennom matopplevelsen.

– Jeg er fra Italia. Det er derfor ikke rart at jeg elsker mat, sier hun og ler.

Antonello Durante setter tavla ved ingangen og skriver hva er dagenmat: vegetar couscous, Foto Kiana Hassani
Durante setter skiltet ved inngangen Foto: Kiana Hassani

Durante setter skiltet ved døra og sier: da det første de ser på, er dagens mat.

 

Oppskriften

Durante sier at de pleier å gå gjennom oppskriften sammen med barna før de skal sette i gang.

Først skal løk stekes så tilsettes kirkerter.

Grønsakene skal skjæres opp og stekes sammen, før de til slutt serveres med couscous.

 

Programansvarligen Antonella, skjæreer opp løkkene før barna er fremmed. Foto Kiana Hassani
Jeg pleier å skjære løk på forhånd, da barna slipper tårer og sviing i øyne, sier Durante. Kiana Hassani

Før barna kommer fra skolen, skjæres løkene av Durante.

Barna engasjerer seg med en gang er de fremmed fra skolen, forteller Durante.

 Resten av oppskriften er slik:
 De tilsetter en teskje gurkemeie til kikerter og også når paprika, gulrot, tomat og squash skjæres opp, stekes de med fire spiseskjeer med tomatpure.
De også lar 3 minturrer couscousene kokes i kokt vann og til slutt  tilsetter de olivolje og salt.

 

Kjøkkenutstyr henger på veggen, Foto: Kiana Hassani
Det finnes et srort utvalg av kjøkkenutsyr hengende på veggen. Foto: Kiana Hassani

Barna er med i hele prossessen


Mens fire stykker lager mat på kjøkkenet, kommer andre fra forskjellige skoler en etter en. De hjelper til med å dekke bordet og sette ting på plass.

– Barna vet hvor de kan hente alt kjøkkenutstyret som trengs, og det er veldig viktig fordi det føles som at de virkelig er med, sier Durante. 

Hydropoi med masse grønnsaker og urter som barna dyrket sammen med programlederne i år. Foto Kiana Hassani
Antonella Durante viser hydroponien deres på kjøkkenet, der de har dyrket masse grønnsaker sammen med barna i år. Foto: Kiana Hassani

 

–Barna kan plukke egne salater og urter fra hydroponien som tilbehør til maten, forteller Durante.

Bibliotekets hage på Grünerløkka
Bibliotekets hage i bakgården. Foto: Kiana Hassani

 Nede til biblioteket finnes en hage der de planter grønnsaker sammen.

 

Hagen ute med forskjellige kasser ti dyrking. Foto: Kiana Hassani
Urbant andbruk midt på Løkka. Foto: Kiana Hassani

 

vinterdvale

–De dyrker tomater, gresskar og andre type urter i kassene sammen med barna og lager ikke bare mat, men muffins, supper og til og med gulrotpølser, sier Antonella Durante.
Hun legger til at litt før det snødde, var hagen fremdeles i bruk.

 

 

Antonella Durante viser deres Tagine som er et morakkansk matreskap til å servere mat i. Foto: Kiana Hassani
Durante introduserer marorkkansk Tagine, et keramikk fat fra Nord Afrika, som de serverer mat og særlig couscous i. Foto: Kiana Hassani

 

Couscous smaker bedre i Tagine


– Morakansk mat må severes i marorkkansk Tagine, sier Durante
 Anto sier at det er viktig å servere couscous med den riktige tradisjonen som den har.


 

barna står i kø og får grønnsaker med couscous til middag, Foto Kiana Hassani
Maten er klar, alle står i kø for å få mat. Foto: Kiana Hassani

 

Barna står i kø og prater sammen. Anto tar bilder av maten som hun skal sende til kollegaen Åsmund, som vanligvis er den som gjør dette med barna, men i dag er borte.

 

Jeg fikk spist litt vegetear mat med masse salat til slutt. Foto Kiana Hassani
De sa at det var deilig med vegetar couscous. Foto: Kiana Hassani

 

Når de fikk serveret maten, kunne de plukke salat fra hydroponien.

 

Kneth
Kenneth K.Langås, seksjonsleder i Deichmann Grünerløkka har i flere år jobbet med barn og ungdom, Foto: Kiana Hassani

Barn trenger å kommunisere og spise

Langås viser til matverkstedet og mener barn og unge trenger et slikt gratis tilbud.  

–Enkelte barn opplever utenforskap, men matverkstedet skaper et miljø for fellesskap og relasjoner.  

Han forteller også at fellesskapet gjør noe med matgleden og det å jobbe sammen på kjøkkenet gir nye fellesskap. 

–Mange barn sier æsj til grønnsaker, men her spiser de masse grønt, sier han. 


Han kommer med nyheten om at etter jul har de et nytt tilbudd til barn og ungdom, nemlig "mat og skaperverkstedet" på tirsdager og torsdager, hvor barna skal få lære seg forskellige typer håndverk.