FOTO: Guro Gulstuen Nordhagen

En stille valgmorgen

Det er ikke mye i Oslo sentrum som tilsier at det er dagen den nye regjeringen skal velges. Været er grått og trist, og det er stille i gatene.
Mandag, 11 september, 2017 - 15:09

09:51

I gymsalen på Anker Hotel møter jeg blide og imøtekommende valgvakter. De kan fortelle at det var kø da valglokalet åpnet kl. 09:00, men nå er det bare tre velgere inne i båsene. Det er vanskelig å få tak i noen som har tid til å snakke før de må rushe videre. Folk går fort inn og fort ut igjen, for å rekke jobb og skole i en ellers helt vanlig hverdag.

Per Martin Landfald går rolig inn mot stemmelokalet. - Jeg har lagt vekt på det borgerlige og liberalistiske, samt miljø når jeg har bestemt meg for hva jeg skal stemme. Valgkampen har ikke hatt noe særlig å si for avgjørelsen min, jeg stemmer det jeg har stemt før, sier han. Det samme forteller Iselin Sørlie. Hun har ikke fulgt så mye med i valgkampen, og har forhåndsstemt på det partiet hun pleier å stemme på. Sørlie er med ei venninne til stemmelokalet.

Venninnen, Line Grytten, har derimot fulgt med på debatter og lest uttalelser. Hun synes partilederne har vært barnslige og at alle har vært oppført seg usakelige. - Jeg vurderte å stemme blankt, men da kan jeg jo ikke klage etterpå.

10:14

I Oslos paradegate, Karl Johan, er det bare èn tigger som har satt seg ut med koppen sin, men folk enser ham ikke under paraplyene sine. På Egertorget står tre frivillige valgvakter fra AUF. De har fått fri fra skolen for å vise vei til stemmelokalet og være synlige med Arbeidspartiets røde rose. Det har vært rolig så langt.


Frivillige AUFere har fått fri fra skolen for å vise vei til stemmelokalet. Fra Venstre: Vemund Rundberget, Lea Haug Sadbelg og Henrik Dahl Jacobsen. FOTO: Guro Gulstuen Nordhagen

Utenfor Stortinget rigges det i NRK og Dagbladets sendingsbrakker. En mann med paraply stiller seg foran Stortingsbygget og roper noe på arabisk, før han rolig går videre. En dame som er ute sammen med barnebarnet sitt, stopper opp og utbryter at hun håper det ikke skal smelle. Det er ingen andre tegn til frykt i byen.

10:47

Utenfor Rådhuset står pressen. VGTV intervjuer ungdommer om hva de stemmer, et utenlandsk TV-selskap sender live, og flere journalister huker tak i velgere. Listebærere fra Senterpartiet, Høyre og MDG har møtt opp for å vise seg for de omkring 10 prosentene som enda ikke har bestemt seg for hva de skal stemme. Pelle Bruun fra MDG har på seg en grønn t-skjorte over regnjakka, med ”GRØNN” trykket i store bokstaver på brystet.

Maren Harlem har allerede stemt. - Jeg har lagt til grunn de verdier som er viktig for meg når jeg har stemt. I år stemte jeg annerledes enn jeg har gjort tidligere, fordi partiet har beveget seg mer til høyre når det gjelder innvandringspolitikk, derfor har jeg stemt lenger til venstre i år, sier Harlem.

12:02

På Møllergata skole er det storefri, og elevene spiller fotball og leker, helt upåvirket av regnet. Listebærerne fra Arbeiderpartiet og MDG er omringet av nysgjerrige barn, som lurer på hva som skjer inne på skolen. Noen av dem har fått lov til å være med inn å se, og synes det var stas. De forteller at de har lært litt om valget og de forskjellige partiene på skolen, men går fort over til å vise frem hvor gode de er til å danse. 


Listebærere og pressefolk står klare utenfor Møllergata skole. Stemningen er god. FOTO: Guro Gulstuen Nordhagen

 

Emneord: 
Tags: