Om fem måneder står Norges største kinosenter ferdig på Storo

Det nye kinosenteret håper å lokke kinobesøkende med Norges eneste IMAX-sal.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 11:47

Det er nå omtrent fem måneder til det nye kinosenteret til SF Kino står ferdig på Storo. På Facebook har i underkant av 10 000 personer har meldt sin interesse for åpningsarrangementet, som er 22. mars, 2018, og dette tallet forventes å stige etterhvert som åpningsdagen nærmer seg. 

Vil få landets største kinolerret 

Administrerende direktør i SF Kino, Ivar Halstvedt begynner å føle spenningen i kroppen allerede nå. 

- Et kinosenter som vi bygger her nå har vi ikke i Norge fra før av. Det er nok mange filmentusiaster som har savnet et dedikert kinosenter i Norge hvor man kan se de filmene man ønsker på ett og samme sted, sier Halstvedt.

Så i tillegg til å bli Norges største kinosenter, håper han at IMAX-salen vil lokke kinobesøkende med landets største kinolerret.

Det første forsøket på Aker Brygge 

- Det eksisterte en IMAX-kino på Aker Brygge, som ikke gjorde det så bra?

- Ja, det var en analog IMAX som lå der rundt årtusenskiftet, og dette var altså før Hollywood begynte å lage sine egne IMAX-versjoner av storfilmene sine. Så da var det korte dokumentarer på rundt 40 minutter som stod på programmet, og disse var kostbare å se, forklarer kinosjefen.

- Det har altså nå blitt langt mer kommersielt interessant å drive en IMAX-kino, sammenlignet med den gangen, føyer han til.  

Et nytt konkurransemarked 

- Dere skal nå etablere dere i Oslo, hvor Nordisk Film har hatt monopol på kinomarkedet. Dere er forberedt på å møte konkurranse fra dem?  

- Kinomarkedet i Norge har vært noe spesielt, med flere lokale monopoler på grunn av lokale eierskap. Det har faktisk vært en hundreårig tradisjon, med lite kjededrift i på tvers i landet. Den tradisjonen ser vi nå er i ferd med å avsluttes, og nå ser vi at kjedene går inn i hverandres markeder.

Det har lenge vært planlagt at SF Kino skal etablere seg i Oslo. Så vil vi motsatt kanskje oppleve at konkurrentene våre går inn i markeder som vi har vært alene om. Det vil bli den nye hverdagen, men det er bare spennende, sier Halstvedt.   

Nordisk Film er forberedt på den nye konkurransen

Administrerende direktør i Nordisk Film Kino Jannicke Haugen har tidligere uttalt seg i Aftenposten at dem har lenge vært forberedt på at SF Kino nå etablerer seg i Oslo.

Det er ingen tvil om at Nordisk Film vil merke konkurransen med SF om besøkstallene, men hun påpeker likevel at det fortsatt er behov for flere kinoer i hovedstaden. 

Når det gjelder SFs satsning på IMAX-formatet, så bekymrer ikke dette Haugen. Hun påpeker at IMAX sin storhetstid var på tiden da de fleste kinoene fortsatt benyttet seg av analog film i visningene. Denne forskjellen har ikke veldig stor betydning i dag, da alle kinoene i Norge har gått over til digitalt format nå. Så det eneste som i praksis skiller IMAX-formatet fra andre kinoer i dag, er at IMAX har et høyere lerret, forklarer Haugen. 

- For vår del ser vi fram til konkurransen, og er helt sikre på at det vil skjerpe oss enda mer, sier Haugen til Aftenposten. 

Hun nevner at kinoer som Colosseum og Ringen vil være sterke kort for Nordisk Film i den kommende konkurransen. Selskapet planlegger også å etablere en ny kino på Økern.

Varm forsvarer av Cinemateket 

Halstvedt forklarer at IMAX var opprinnelig et analogt format, altså liggende 70-mm. I dag er det et digitalt bilde i 4K oppløsning som enten projiseres med xenon-lampe eller med laser. Men hvilken av disse to projiseringsmetodene den kommende IMAX-salen på Storo vil benytte seg av, har ledelsen ikke bestemt seg for enda. 

- Det vil bli en overraskelse, sier han smilende.   

Og når det gjelder Cinemateket, så sier Halstvedt at han ikke ser på det kommende kinosenteret som noen potensiell konkurrent for dem.

- Jeg er en varm forsvarer av norske cinematek, og beundrer sterkt at de klarer å sette sammen såpass gode program, og avvikle dem med veldig høy teknisk kvalitet. Så vi skal passe på å “ikke tråkke i bedene” til Cinemateket, og ta fra dem den posisjonen som de har, forsikrer han.