– Vi har faktisk fattige mennesker i Norge også

Gateteam Oslo er kanskje de viktigste hjelperne på gata i Oslo. Rusavhengige "Kenneth" mener nordmenn glemmer sine egne.
Tirsdag, 7 november, 2017 - 15:52

– Vi er så flinke til å gi til alle andre her i landet, men så glemmer vi oss selv. Vi har faktisk fattige mennesker i Norge også. Mennesker som bor på gaten. De kommer ikke fra Romania, de er Ola og Kari, de er norske. Nordmenn som sover under broen, sier Kenneth.

Hver onsdag stiller Gateteam opp på Jernbanetorget i Oslo. Den frivillige organisasjon deler blant annet ut varme klær, soveposer, sko, mat, varm drikke og andre nødvendigheter til rusavhengige og hjemløse. Etterspørselen er spesielt stor når det begynner å bli kaldt. 

– Givergleden er stor, men også behovet. Det bare vokser, spesielt nå i de kalde månedene som vi har i vente. “Respekt og kjærlighet for våre medmennesker” er mottoet vårt, sier nestleder Bente Guldbrandsen Eracleous. 

11000 følgere 

Gateteam Oslo ble startet for seks år siden av Siw Indsetviken som hadde et engasjament for Oslos rusavhengige og hjemløse. Siden den gang har organisajonen vokst til omlag 15 faste frivillige. Kommunikasjonen skjer via Facebook hvor de nå har over 11000 følgere. På Facebookprofilen opplyses det om alt fra hva de har behov for til takkelister. 

Skiller seg ut

Mange ser fram til onsdagene, mye på grunn av den menneskelige nærheten. “Kenneth” er en av dem, og for ham er dette en av de viktigste dagene i uken.

– Det er en gjeng med gode, snille mennesker som gir der det trengs. Jeg vil bare takke alle sammen, sier han.

Gateteam Oslo er en non-profitt frivillig organisasjon som ikke mottar noen form for kommunal eller statlig støtte. De er også religions- og politisk uavhengig. De har vunnet Oslos frivillighetspris, og tidligere i høst kom de på andre plass i en konkurranse Stormberg holdt for å støtte en samfunnsnyttig eller humanitær organisasjon. 

“Kenneth” og “Loke” (i videoen) ønsker av familiære årsaker å bruke kallenavnene sine i denne reportasjen.