Bjørg Sandkjær er førstekandidat for Senterpartiet i Oslo. Hun tror fokuset deres på enkeltsaker i valgkampen er mye av grunnen til de gode målingene. Foto: Fredrik Fjellvang

Mot SP-comeback i bystyret

Senterpartiet fosser frem. I Oslo kan partiet havne i bystyret for første gang på nesten 25 år, og kan bli valgets joker.
Mandag, 9 september, 2019 - 15:52

– Vi er i ferd med å gjøre det beste valget noensinne, sier Bjørg Sandkjær, Senterpartiets førstekandidat i Oslo.

Over hele landet går det gamle bondepartiet mot et brakvalg. Ifølge NRKs siste partibarometer før valget ligger Senterpartiet på 15,2 prosent på landsbasis. I 2015 var tallet 8,5 prosent. De grønne tallene ser ut til å dryppe også på hovedstaden. 

– Grunnen til at det går så bra i Oslo, er fordi det går så bra nasjonalt. Det er klart det smitter, sier Sandkjær.

Kan havne på vippen

For der de i 2015 fikk en oppslutning på 0,6 prosent i hovedstaden, viser Nettavisens ferskeste Oslo-måling tallene 3,2 prosent. Det betyr at Senterpartiet kan få en avgjørende rolle i det kommende bystyret. Der har de ikke vært siden forrige brakvalg; i 1995.

– Det hadde vært veldig gøy å havne på vippen, sier Sandkjær, som ikke har bestemt seg for hvem hun vil samarbeide med skulle vippeposisjonen bli en realitet.

– Fortjener ikke velgerne å vite hvem dere vil samarbeide med før de stemmer?

– Vi har fått masse positive tilbakemeldinger på måten vi gjør det på, men det er selvsagt viktig for noen å vite hvilken side vi ender på, sier Sandkjær, før hun fortsetter:

– Først må vi komme inn, så får vi forhandle om vår politikk.

– Vil være med i flertall

– Hvis det var opp til deg å bestemme side, da?

– Vi vil være med i et flertall. Det hadde vært et mareritt å tusle alene i opposisjon i fire år, konstaterer Sandkjær. 

Valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen mener Senterpartiets gode målinger i Oslo sier mye om partiets bredde i fremveksten.

– De er en av de klareste motstemmene til politikken regjeringen fører, mener Marthinsen.

Fokus på enkeltsaker

En av Senterpartiets viktigste saker i Oslo er kampen mot nedleggelse av Ullevål sykehus. Marthinsen mener slike saker er en del av en gjennomgående trend i årets valgkamp.

– Det virker å være et klima for enkeltsaker i denne valgkampen. Du har fremveksten av bommotstandere, MdG som er radikale innenfor klima- og miljøpolitikk, samt Rødt og SV som kjemper for å utjevne sosiale forskjeller, sier Marthinsen.

Den profilerte valgeksperten mener at Senterpartiets tradisjonelle velgermasse kan bli en fordel:

– De har en solid velgermasse. De fenger en målgruppe som i stor grad bruker stemmeretten sin ved valg. Rødt, SV og MdG har nok en yngre velgermasse som sier de skal stemme, men gjør de det?