Foto: Ingeborg Miriam Aagesen

Båtbyggeren Bendik

På nært hold får publikum oppleve båtbygging og eksperimentell arkeologi.
Mandag, 6 november, 2023 - 12:18

I samarbeid med Kulturhistorisk museum stiller Norsk Maritimt Museum ut en ekstra spesiell utstilling i disse dager. Museet har fått låne en av vikingbåtene fra Gokstadfunnet, og i museet bygges det for øyeblikket en replika. Dette blir gjort av en båtbygger, og gjester for komme å se prosessen. 


Båtbygging på Maritimt Museum i Oslo. Foto: Ingeborg Miriam Aagesen

En av båtbyggerne er 25 år gamle Bendik Skogvold, han er utdannet ved Museet Kystens Arv båtbyggeri, og annenhver lørdag kan gjester av museet få se han i arbeid om å bygge replikaet av vikingbåten.
 


Bendik Skogvold. Foto: Ingeborg Miriam Aagesen

Fant interessen på folkehøgskole

Bendik fant sin interesse for båtbygging på Fosen folkehøgskole hvor han gikk 2 år båtbygger linje. Fascinasjonen for treverk førte han videre til båtbygging hvor forteller at man får brukt treverk på flest forskjellige måter.

 

– Det er ikke helt den samme teknikken som ble brukt på vikingskipene men det er samme tradisjon, framgangsmåte og tanke bak. Vi bruker de samme materialene og verktøy som de gjorde da, forteller Skogvold.


Modell av båten. Foto: Ingeborg Miriam Aagesen

Vil ta flere år

Prosjektet har allerede tatt 1 år med planlegging, og vil mest sannsynlig ta 2 år til før båten er ferdigstilt. Likevel er det spesielt den frie prosessen Bendik setter pris på ved prosjektet:

– Man kan bygge fritt, mye går på øyemål og man kan legge ved egenskaper til båten uten å være bundet til plantegninger og slikt. 

 

Maren Bjorå som jobber på Maritimt Museum forteller at det er en utstilling som faktisk er mer populær for de voksne enn barna. 

– Vi ser en spesiell interesse hos gamle sjøfolk som har bakgrunn i sjøfart og finner prosessen av båtbygging ekstra spennende, forteller Bjorå.


Båt fra vikingtiden. Foto: Ingeborg Miriam Aagesen

Forhåpentligvis på sjøen

Planen når båten er ferdigstilt er at den skal sjøsettes. Det vil bli gjort ulike ro og seiltester for å se hvilke egenskaper de har klart å bygge inn i båten.

– Jeg håper at vi til slutt kan tilby båtturer med publikum når båten er ferdig, sier Skogstad med et smil. 
 


Bendik i arbeid. Foto: Ingeborg Miriam Aagesen

 

Emneord: 
Tags: