I Skolebakken barnehage på Kolbotn sørger de for å ha et variert utvalg av sanger. FOTO: Sofie Sæthern

Barnesang-studie blir til app

En studie viste nylig at de alle 20 mest brukte sangene i barnehagene er gamle klassikere. Det ønsker forskerne nå å gjøre noe med.
Onsdag, 8 november, 2017 - 14:16

 

 - Vi vet jo at det synges veldig mye i barnehagen, men hva som synges, det begynte vi rett og slett å lure litt på, sier høyskolelektor Liv Anna Hagen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 

Sammen med førstelektor Siri Haukenes underviser hun i musikk ved barnehagelærerutdanningen på HiOA, og sammen med ytterligere en kollega begynte de å stusse på sangrepertoaret i barnehagen. 

- Det hele startet faktisk med en annen kollega av oss som foreslo at vi skulle få våre deltidsstudenter til å reflektere over hva de sang i barnehagen med barna. Hun hadde jobbet i barnehage selv og hadde kanskje en anelse om at sangrepertoaret er noe man burde reflektere over, og tenke litt mer bevisst på enn hva mange gjør, forteller Hagen. 

I perioden 2011-2016 samlet studentene inn sanglister som resulterte med totalt 750 sanger. Etter å ha lest gjennom alle listene kom de fram til en liste over de 20 mest brukte sangene, denne listen besto utelukkende av sanger fram til 1990, og ingen nyere. Dette ønsket damene å gjøre noe med, de bestemte seg derfor for å lage appen TRALL. 

Dette er de 20 mest brukte barnesangene:

 1. Bæ, bæ lille lam
 2. Lille Petter edderkopp
 3. Hurra for deg
 4. Bjørnen sover
 5. Mikkel rev
 6. God morgen alle sammen 
 7. Hode, skulder, kne og tå
 8. Hjulene på bussen
 9. Med krøllet hale
 10. Olle bolle
 11. Lille kattepus
 12. Kua mi jeg takker deg
 13. Gutter og jenter 
 14. På låven sitter nissen 
 15. Alle barna klapper
 16. Ro, ro, ro din båt 
 17. Nede på stasjonen
 18. Tommelfinger, tommelfinger
 19. Santa Lucia
 20. Alle killebukkene 
Emneord: