Minner om gratis HPV-vaksinering

Folkehelseinstituttet sender i disse dager ut en ny runde med SMS til kvinner født mellom 1991 og 1996 om tilbudet av gratis HPV-vaksine.
Onsdag, 8 november, 2017 - 14:23

Det er mange unge kvinner som har valgt å ta HPV-vaksine for å få full beskyttelse mot viruset humant papillomavirus, som kan føre til livmorshalskreft. Folkehelseinstituttet informerer om at det nå er mer enn 72 000 kvinner som har valgt å benytte seg av det toårige vaksinasjonsprogrammet.

På nettsiden deres informerer de om at antallet som benytter seg av tilbudet er gledelig, men at de venter seg en enda større pågang.

Ingen alvorlige bivirkninger

Alle mistenkte bivirkninger registreres i Legemiddelsverkets bivirkningsdatabase. Siden 1. November 2016 har det vært meldt 58 meldinger fra helsepersonell på grunn av vaksinasjonsprogrammet. Ingen av disse er sett på som alvorlige eller som en direkte årsak av vaksinen.

De gir ikke grunnlag for å endre gjeldende anbefaling, står det på folkehelseinstituttets nettside. Det blir støttet av en ny studie fra det danske Statens Seruminstitut. Studiet frikjenner HPV-vaksinen for en rekke bivirkninger.

Benytter seg av tilbudet

Tonje Guttormsen studerer på Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun bestemte seg for å ta vaksinen da storesøsteren hennes oppdaget celleforandringer. Guttormsen skal ta sin første dose innen november.

– Jeg tenker at de fleste bivirkninger er bedre enn livmorshalskreft, sier hun til Journalen.

Sofie Othilia Ngo er også student på Høyskolen i Oslo og Akerhus. Hun bestemte seg for å ta å ta vaksinen da den ble gratis, og har ikke merket noen bivirkninger.

– FHI har startet å sende sms om tilbudet nå, så da har det blitt et samtaleemne igjen. Jeg stiller meg positiv til den og tenker at å minske risikoen for livmorshalskreft er viktig.

 

Emneord: