KANDIDAT: Kjersti M. Rødsand, kandidat i kommunestyrevalget til Arbeiderpartiet i Bø i Vesterålen. Foto: Kjersti M. Rødsand

Jevnere kjønnsbalanse gir bedre politikk

Kommunestyrene rundt om i landet har lenge vært mannsdominerte, men nye tall viser en jevnere kjønnsfordeling. Likevel finnes det fortsatt kommuner, slik som Bø I Vesterålen, som aldri har hatt en kvinnelig ordfører.
Søndag, 8 september, 2019 - 19:46

Ifølge SSB.no er 43 prosent av kandidatene for årets kommunestyrevalg kvinner. Det tilsier en økning på 0,3 prosent sammenlignet med kommunestyrevalget i 2015. Kjersti M. Rødsand står på andreplass på listene til Arbeiderpartiet i Bø i Vesterålen, Rødsand mener kjønnsfordelingen i politikken begynner å se lysere ut.

– Jeg syntes det er veldig bra at det er flere damer som kommer inn i politikken, det gir et bedre og mer allsidig politisk klima, sier Rødsand.

Likevel mener hun at det er rom for forbedring, spesielt i små kommuner som Bø.

Aldri hatt kvinnelig ordfører

Bø i Vesterålen har siden grunnleggelsen av kommunen i 1838 aldri hatt en kvinnelig ordfører. Rødsand opplever valglistene som mannsdominerte.

– Det er alltid rom for forbedring, ideelt hadde det vært en jevn fordeling på 50/50. Det finnes forbedringspotensial når det gjelder hvem som står øverst på listene. Der er det fortsatt mannsdominert, i alle fall i Bø kommune. Bø har heller ikke hatt en kvinnelig ordfører enda, bare kvinnelige varaordførere.

Samfunnet i Bø har ifølge Rødsand vært mannsdominert på ledersiden, både i arbeidsliv og i politikken. Hun mener det er derfor menn har tatt på seg vervet av å stå øverst på listene.

– Jeg vet at det kan være vanskelig å være kvinne som kommer inn en etablert mannsdominert administrasjon og at mannssjåvinismen har vært sterkt utpreget i Bø. Janteloven har også gjort det vanskelig for kvinner å stikke seg frem.

Mange kvinner har kommet frem

Sture Pedersen har vært ordfører i Bø kommune siden 2007 og mener det i dag er mye større interesse rundt kvinner for å hive seg inn i politikken. I næringslivet er det flere kvinner som har kommet frem, påpeker Pedersen.


ORDFØRER: Sture Pedersen, ordfører i Bø i Vesterålen. Foto: Høyre (CC BY-NC-ND 2.0 Flickr)

– En av de største bedriftene i Bø har kvinnelig leder, nevner han.

Pedersen mener det i dag er mer tilrettelagt for en jevn kjønnsfordeling, både i næringsliv, politikk, og som småbarnsforeldre.

– Kvinner skal fram i samfunnet. Noen har gjort en god jobb for å løfte dem. Jeg opplever ikke at kvinner blir lavere prioritert i næringsliv og politikk i Bø i dag.

I Bø i Vesterålen står 59 kvinner på listene og 63 menn. Tallene viser en positiv fremgang i kommunen, og kanskje Bø i Vesterålen får sin første kvinnelige ordfører i år?