På Sagene samfunnshus er det få som tar turen inn til kirkevalget. Foto: Rodrigo Freitas

Årets kirkevalg går under radaren

I dag er det valg både for kommune og kirke. Kirkevalget er det mange som ikke har fått med seg.
Mandag, 9 september, 2019 - 14:09

Mandag morgen var det som forventet en jevn flyt av mennesker inn dørene på Oslos mange valglokaler, og Sagene Samfunnshus var intet unntak. Kirkevalget avholdes i samme lokaler, men der var det derimot langt mellom hver valgdeltaker. Victoria Allan var én av dem som hadde kommet for å gjøre sin borgerplikt denne morgenen – vel og merke i kommunevalget: 

– Skal du stemme ved kirkevalget i år?

– Nei, det er jeg ikke interessert i. Det er ikke helt min scene, det der. Jeg er heller ikke medlem av statskirken. 

Skal man stemme i kirkevalget er det nemlig et krav om å være medlem, men valgmedarbeiderne informerer om at det er enkelt å melde seg inn. Det kan en gjøre på dagen. De kan også fortelle at det er to ulike ting man stemmer på ved årets kirkevalg: én kandidatliste for det lokale meninghetsrådet, og to ulike retninger for bispedømmerådet i Norge. 

Brenner for vigsel av likekjønnede


Ap-politiker Jørgen Foss mener kirken er for utydelige i markedsføringen av årets kirkevalg. Foto: Rodrigo Freitas 

Ap-politiker Jørgen Foss gjør en innsats for å dra velgerne i Arbeiderpartiets retning. I kirkevalget for fire år siden ble han valgt inn som medlem for bispedømmerådet, og ble da kjent som han som tok homokampen i kirken. 

– Den norske kirke har gjort en altfor dårlig jobb med markedsføringen av årets valg. Folk vet ikke hva det handler om, og hvor viktig det faktisk er. Det handler om hvilken vei kirken skal gå. I dag har Norge en åpen folkekirke som godtar likekjønnet vigsel, men det er ingen selvfølge at det skal fortsette sånn, sier Foss. 

Han mener at nettopp dette er ukjent for veldig mange, og at en stor andel av dem som stemmer i dag, er den typiske vante kirkegjenger. Risikoen ved et slikt valg er at vi da mister statskirkens mangfold.

Stadig færre medlemmer

Da Den norske kirke åpnet for elektronisk utmelding i 2016, meldte 15.000 nordmenn seg ut på fire dager. I perioden januar til august i år har kirken ifølge sine nettsider hatt 2780 utmeldinger bare i Oslo. 339 har meldt seg inn i kirken. 

Emneord: