I gule vester viser natteravnene seg stolte frem. Foto: Andrea Asperud Moren

Natteravnene får et annet innblikk av Holmlia

Karianne Skaug (40) er oppvokst og bor på Holmlia. Hun har skapt gode relasjoner til ungdommene som bor der gjennom frivillig arbeid som natteravn.
Mandag, 27 november, 2023 - 00:25

Natteravnene har som oppgave å være til stede for barn og unge når de er ute på kveld- og nattestid. Det er fort gjort å tenke at Holmlia er et farlig sted å ferdes på kvelden, men Skaug har ikke hatt noen ubehaglige opplevelser.

– Nei jeg har aldri følt meg truet eller noen ting.

Hun sier videre at det handler mer om hvordan man møter ungdommene. Hun mener det er viktig å få fram at de ikke er “reservepoliti” eller vektere, men at de er der for å vise at de bryr seg om nærmiljøet.

– Jeg har brukt det til å skape god kommunikasjon med ungdommene. Vi viser at selv om vi har gule vester på oss, så er vi ikke ute etter å overvåke det folk gjør.

Feil inntrykk

Skaug syntes det er kjipt at Holmlia har fått et såpass dårlig rykte. Det innblikket hun har fått gjennom natteravnene er noe helt annet. 

– Folk hauser seg opp på ryktene istedenfor å vente til de faktisk har vært her. Det er mange som har bodd og oppvokst her som flytter tilbake.

Hun fortsetter med å si at det selvfølgelig finnes gjenger her, men det gjør det overalt. Som oftest går gjengene løs på hverandre og holder seg for seg selv. Hun forteller også at natteravnene ikke har i oppgave å gripe inn, for det har de ikke rett til. Hvis de ser noe skal de kontakte politiet.

Lite pågang

Natteravnene på Holmlia har hatt lite pågang av frivillige til å bli med på tur den siste tiden. De har derfor valgt å gi seg til over jul. De har de siste fredagene vært en eller to, men på grunn av sikkerhet skal det være minst tre. Skaug mener ikke at Holmlia som usikkert sted er grunnen.

– Folk har mye å gjøre, spesielt nå før jul. Det er veldig mange som engasjerer seg i mye forskjellig her ute. Vi spør i tillegg ofte skoler og foreldre som kan være opptatt med andre ting. Det er heldigvis ikke så mye folk ute nå fordi det er så kaldt.

Skaug syntes allikevel det er kjipt at det er så lite pågang.

– Jeg syntes det er dumt, fordi det er så viktig. Vi møter mye ungdom som man kan prate med og som man kanskje ikke kjenner fra før. Det er faktisk mye bra, man må bare engasjere seg.

Ny start etter korona


Natteravnene gjør det best når folk engasjerer seg. Foto: PRIVAT

De startet opp like før korona og gikk i noen måneder før det ble plutselig ble stengt og det var lite folk ute. Det var ikke før Norway Cup hvor de startet opp igjen for fullt. Fotballag skulle bo rundt på skolene og Skaug skjønte at de måtte sette i gang igjen.

– Jeg samlet en gjeng fra Facebook gruppen “Engasjerte holmlianere” og sa at vi kjører natteravn ut Norway cup uka.

Videre sier hun at de fikk med mange selv om det var sommerferie. Etter den uka fikk de e-post fra politiet som takket dem for arbeidet de hadde lagt ned. Skaug forteller videre at de følte det endelig var noen som faktisk så det de bidro med i nærmiljøet.

– Jeg hadde egentlig ingen rolle, men etter jeg starta det med Norway cup, så har det blitt at jeg har ansvar for gruppa. Det er jeg som sender ut meldinger og prøver å rekruttere flere. Det viktigste for meg er at folk ser at vi bryr oss.