– Språket var det største hinderet for meg

Jamal var flyktning og analfabet, nå har han lært seg norsk og startet egen virksomhet.
Onsdag, 7 november, 2018 - 12:02

Jamal Mansour, kom til Norge for tre år siden som flyktning. Mansour har vært analfabet hele livet, men nå har lært seg å snakke norsk.

– Jeg har bodd i Norge i 3 år nå og jeg er veldig glad for å bo her, jeg tenkte alltid på hvordan jeg kunne ta del i arbeidslivet i Norge. Jeg vil jobbe for å ta en aktiv del i samfunnet. Jeg har fått goder og hjelp fra Norge, dette vil jeg gjengjelde. Jeg vil vise takknemlighet og at vise at vi flyktninger også kan også være gode personer. Det er viktig å skaffe oss jobb, betale skatt og bli aktive i samfunnet, mener Mansour. 

– Jeg har fått flere norske venner som har oppmuntret meg til å jobbe og det er jeg takknemlig for. Jeg vil ikke motta økonomiskhjelp fra Nav, da jeg heller vil jobbe.  Det gjør meg glad. Hvis man kan jobbe, trenger man ikke å motta økonomisk støtte, sier Mansour. 

Språket var en utfordring                                                    

– Språket var det største hinderet for meg, men så gikk jeg på norskkurs. Jeg jobbet mye for å lære meg språket, men opplevde at jeg lærte mer ved å kommunisere med folk rundt meg, forklarer Mansour. 


Jamal Mansour fra Syria. Foto: Nedal Alkhalaf

Obaida Misraoui, en venn av Mansour, forklarer at han alltid hadde troen på han. 

– Jeg er veldig stolt av han. En ambisiøs person har evnen til å lære språket, selv om det er vanskelig. Jeg støtter ham på ved hvert steg han tar.

Misraoiu forteller at det ikke var helt enkelt for han å lære språket, spesielt siden Mansour ikke kan lese eller skrive på sitt eget morsmål arabisk, men nå har han lært seg å snakke norsk. 


Ny Food-truck på Youngsgate i Oslo. Foto: Nedal Alkhalaf 

Mansour forteller at det er mange syrere i dag som virkelig vil jobbe og starte et nytt liv. De trenger bare å bli oppmuntret og tro på seg selv. 

– Når jeg er sammen med vennene mine, snakker vi alltid om hvordan vi kan finne jobb og være mer effektive. Det er dessverre mange som tror at vi liker å sitte på rumpa og ikke vil jobbe, men det er feil. Ja, det er kanskje folk som vil det, men det er ikke oss.

– Jeg er glad for å ha startet min egen virksomhet gjennom denne lille restauranten, og jeg har på følelsen at jeg vil lykkes og det at ting blir bedre fra nå av.