BOKSIGNERING: Den 30. oktober var Lise Myhre hos Tronsmo for å signere blant annet sin nye bok. Foto: Martine Fimland Lysgård

Gir ut diktsamling i ekte Nemi-stil

"Drømmesvart" er den første boken Lise Myhre gir ut av denne typen.
Tirsdag, 6 november, 2018 - 14:21

I Drømmesvart har Lise Myhre samlet dikt fra ulike Nemi-utgivelser gjennom årene. Til tross for at hun selv står for illustrasjonene, innrømmer hun at hun knapt har skrevet et eneste av diktene selv.

Lang prosess

— Det har alltid vært naturlig for meg å integrere ting jeg er glad i i tegneserien. Nemi er fullt av film- og musikkreferanser, og da også utdrag fra ting andre forfattere har skrevet. Denne boka er litt som en kjærlighetserklæring til blant annet André Bjerke, sier Myhre.


I HYLLENE: Drømmesvart er nå i salg landet over. Foto: Gyldendal Forlag

Hun forteller at hun og teamet hennes hos Gyldendal har ønsket seg en bok som denne en stund.

— Jeg var helt ærlig ikke klar over hvor mange dikt jeg hadde inkludert i Nemi, før vi faktisk begynte å gå gjennom utgivelsene, sier hun.

Myhre kan fortelle at hun tok seg god tid til å plukke ut favoritter, og at hun på et punkt teppela en hel etasje med diktsider. Disse hadde redaktør Tina Søreng skrevet ned for hånd.

— I utgangspunktet tenkte jeg at det kanskje kunne bli en liten bok til slutt, dersom vi fikk inn noen andre ting i tillegg. Så viste det seg at det ikke bare ble denne ene, men snart to bøker ut av det. Da hadde jeg til og med vært ganske streng med redigeringen, sier Myhre.

En dagsaktuell karakter

Nemi så dagens lys i Larsons Gale Verden i 1997, men fikk ikke eget blad før i 2002. Hun ble raskt kjent blant publikum som den svartkledde, øl-drikkende dragefanatikeren som snakket uten filter. Til tross for at Nemi er en humorserie, har Myhre gjennom årene også tatt opp alvorlige og såre temaer.

— Jeg tror det er en god ting at jeg ikke visste helt hva jeg holdt på med da jeg startet Nemi. Det har gitt meg friheten til å ikke være redd for å prøve, sier hun.

Gjennom årene har temaene i tegneserien vært alt fra politikk til psykisk helse, og som Nemi, er også Drømmesvart mørk.

— Det ble mye angst og mørke temaer blant diktene, så jeg forsøkte å gi boka litt luft med helsider jeg er glad i. Men de endte opp med å bli ganske mørke de også, innrømmer Myhre.

Søreng sier at de håper å ha neste bok klar til våren.