STORT ENGASJEMENENT: Alle som deltok på støttemarkering fikk hvert sitt skilt. FOTO:Linea Bancel

Møtte opp i solidaritet for arbeidsufør

Ramunas Gudas ble i 2013 arbeidsufør etter en arbeidsulykke, og har ifølge støttegruppen ikke blitt rettferdig behandlet i etterkant av ulykken.
Torsdag, 22 november, 2018 - 13:14

Det er fem år siden Ramunas Gudas fra Litauen ble hardt skadet og arbeidsufør etter en arbeidsulykke. Han hadde jobbet i Norge én uke da ulykken skjedde. Arbeidsgiveren Norena Service og entreprenøren RVS har ikke påtatt seg ansvaret for ulykken, ifølge NTB

–Mange har sviktet. Arbeidstilsynet, politiet, politikerene, men ikke dere, sier LO- sekretær Trude Tinnlund til de oppmøtte foran Stortinget. 

Onsdag 21.november arrangerte støttegruppen for Ramunas Gudas en støttemarkering for han og andre arbeidere i hans situasjon.

Støttegruppa bak arrangementet består av blant annet LO i Oslo, LO i Asker og Bærum, Heismontørenes Fagforening og Rørleggernes Fagforening.


Markus Hansen, lederen av Heismontørenes Fagforening holdt appell under støttemarkeringen. –Arbeidstilsynet skal stoppe sosial dumping, ikke beskytte fenomenet, sier han under støttemarkeringen. Foto: Linea Bancel

Markus Hansen, leder av Heismontørenes Fagforening var en av talerne under støttemarkeringen.

–Ramunas Gudas fikk ikke yrkesskadeforsikring fordi han ikke var forsikret i Norge. Alle som skader seg på jobben skal være dekket av yrkesskadeforsikring sier loven, forteller Hansen. 

Markus Hansen sier videre at ønske til fagforeningen er å få til en endring i ordningen, slik at alle har rett til yrkesskadeforsikring. 


–Dette handler om rettsikkerhet og likhet for loven. Jeg stiller meg hundre prosent bak dette, forteller Lene Vågslid, leder av Justiskomiteen. Foto: Linea Bancel

Støttegruppen for Gudas har arbeidet i fem år for at han skal få rettferdig lovpålagt erstatning, og at oppdragsgiverne skal holdes strafferettslig ansvarlig. Saken har gått for retten tre ganger, men har blitt avvist alle gangene. Riksadvokaten starter nå en ny etterforskning.

På markeringen ble det også lagt vekt på likebehandling av norske og utenlandske arbeidere i Norge. 

– Vi vil vise at vi ikke bare er en faglig og politisk bevegelse for norske arbeidere, men for alle arbeidstakere i Norge, avslutter Lise Christoffersen fra Arbeiderpartiet.