Det var et fullsatt auditorium som hørte på NRK-programlederen snakke om serien sin og alt de må ta hensyn til. - Det er mye etiske ting man må tenke på i de situasjonene vi står i. Mange lever i skjul, eller har ikke fortalt familie at de er nettopp der de befinner seg, forteller Helene. Foto: Mathilde Waale. 

Møter mennesker som har falt fra samfunnet

Mandag kveld sjekket NRK-programlederen inn på OsloMet for å gi studenter en eksklusiv førpremiere på tredje sesong av TV-serien.
Onsdag, 21 november, 2018 - 09:16

Helene Sandvig er programleder i NRK-serien «Helene sjekker inn». I 2016 gikk de første episodene på lufta, og nå, to og år senere, er det duket for sesong tre.

- Vi har sett at det å besøke ulike institusjoner, og gi utenforstående mennesker et innblikk i institusjonshverdagen, er viktig. Folk får litt mer forståelse for hvordan noen står avskilt fra samfunnet, sier Sandvig.

Mandag kveld var hun og produsent Karoline Møller på OsloMet for å snakke om produksjonen, og for å gi studenter en eksklusiv førpremiere på den kommende sesongen.


Programleder Helene Sandvig (f.v.) og produsent Karoline Møller har gjort stor suksess med NRK-serien “Helene sjekker inn”. Sandvig har til sammen besøkt 15 institusjoner, og møtt personer som av ulike årsaker står utenfor samfunnet. Foto: Mathilde Waale

Ønsker en forandring

- Det er jo herlig å komme hit og se hvor mange studenter som dukket opp. Hele arrangementet ble ganske impulsivt, men likevel sitter det så mange folk her som viser interesse for det vi driver med, smiler Sandvig.

Hun pratet om programmet og innspillingen foran en fullsatt sal med studenter.

- Mye av det vi gjør kan brukes i undervisning for både journalistikk- og sykepleierstudenter. Og det inspirerer oss til å gjøre en god jobb, sier Møller.

Helene har til sammen sjekket inn på 15 ulike institusjoner. Hun har lært å kjenne mennesker som på en eller annen måte har havnet utenfor, og som kjenner på et svik overfor familie og venner.

- Menneskene jeg møter har det vanskelig, og de ønsker en forandring. Med «Helene sjekker inn» ønsker vi å gi håp til de vi møter, og de som ser på, forklarer Sandvig.


Helene Sandvig stilte opp i “uniformen” sin, en vinterkåpe og den faste bagen, da hun sjekket inn på OsloMet, og forklarte studenter om jobben sin og den nye sesongen av “Helene sjekker inn”. Foto: Mathilde Waale. 

Henger der i ukevis

Responsen fra seerne har gitt programlederen og produksjonen inspirasjon til å fortsette.

- Folk forteller oss at serien har gjort inntrykk eller beveget dem. Da kjennes jobben vår så verdt det, smiler de.

Helene og Karoline forteller at prosessen fra idé til ferdig program er lang. De kan henge på institusjonene i ukevis, bare for å finne de rette menneskene, få råd fra ansatte og bli kjent med avdelingene.

- Vi blir nesten litt sporhunder på de ulike avdelingene, og vi må ta vanskelige etiske avgjørelser hele tiden. Det er krevende, men vi ser hvor stor betydning det har, sier Møller.

- Så lærer vi også ekstremt mye av både pasienter og ansatte på institusjonene. Jeg er virkelig full av beundring for styrken til disse menneskene. De viser hverdagen sin på godt og vondt, avslutter Sandvig.

Tags: