For første gang innledet en statsminister lanseringen av en ny kulturmelding. Foto: Tone Ingvaldsen

Ny kulturmelding fokuserer på digitalisering

For første gang på 15 år kom det en ny kulturmelding. Styringsdokumentet legger føringer for kulturpolitikken i mange år fremover.
Tirsdag, 27 november, 2018 - 10:30

Foran et fullsatt publikum fredag 26. November lanserte kulturminister Trine Skei Grande (V) den nye kulturmeldingen på VEGA scene. Flere mediehus var tilstede, blant annet NRK og TV2.

– Digitalisering og globalisering

Den siste kulturmeldingen, ”Kultur frem mot 2014” kom i 2003 og Grande påpekte at det har skjedd mye siden den tid. Kulturministeren ønsket et fokus på digitalisering og globalisering i tiden fremover.

– Tempoet i samfunnet er endret, teknologien er dramatisk forandret og det er ingen felt hvor teknologien har påvirket formidlingen så mye som i kulturfeltet, konstaterte Grande.

Statsminister Erna Solberg innledet lanseringen av den nye kulturmeldingen og presenterte følgende innsatsområder som har fått fokus:

– Ny teknologi, økonomisk bærekraft i kultursektoren, å utnytte kulturens muligheter internasjonalt og å sørge for et representativt og relevant kulturliv med like muligheter for hele befolkningen.


Kulturmeldingen ble delt ut i forkant av lanseringen og mange begynte å lese på stedet. Foto: Tone Ingvaldsen

 

– Menneskerettighetspolitikk

Grande påpekte at kulturen kan være med på å bevare de demokratiske verdiene som har blitt bygget opp gjennom hundrevis av år. Ministeren påpekte at det vestlige demokratiet beveger seg i en farlig retning og advarte mot et skille mellom eliten og folk flest.

– Kunst og kultur er ytringsfrihet og dermed er dette ren menneskerettighetspolitikk, konkluderte Grande.

 I tillegg til kulturministerens fremlegging av kulturmeldingen var det kunstneriske innslag med jevne mellomrom. Se flere bilder nederst i saken. 

 


Den digitale utviklingen har fått mye å si for kultursektoren, noe man til og med så tydelig under lanseringen. Foto: Tone Ingvaldsen