RIVALENE: Det ble en svært spennende kamp da Vålerenga møtte Lillehammer i Furuset Forum. (Foto: Henning Skjelbreid)

Lillehammer-comeback i siste runde: – Det har aldri skjedd før

Det som i første omgang liknet en drømmekamp for Vålerenga, endte med knusende tap etter kjempecomeback fra Lillehammer, som vant 7–5.
Onsdag, 28 november, 2018 - 09:28

Før kampen toppet Vålerenga tabellen i Eliteserien sammen med Storhamar. Hjemmelaget fra Oslo hadde derfor et godt utgangspunkt i møtet med laget fra Lillehammer.

Rakettstart for Vålerenga

Kampens første omgang kunne trolig ikke gått bedre for Vålerenga. Rasmus Ahlholm satte pucken i mål etter bare 29 sekunder, og hjemmelaget la seg derfor i ledelsen svært tidlig i kampen.

Vålerengas rakettstart vekket Lillehammer-spillerne, som i løpet av de fem neste minuttene svarte med å spille på seg hele tre utvisninger for taklinger og knuffing. Syv minutter før pause, og med to av Lillehammers spillere i boksen, sørget Vålerengas forsvarsspiller, Stefan Espeland, for kampens andre mål.

Syv minutter før endt førsteperiode ble nok en Lillehammer-spiller utvist. Alexander Reichenberg, som riktignok også var utvist ved forrige scoring, fikk enda en utvisning. Dette ga Vålerenga straffe, og enda en sjanse til Rasmus Ahlholm, som sørget for  3–0 til Vålerenga i første periode.

DRØMMESTART: Det var god stemning på tribunen etter Vålerengas 3–0-ledelse over Lillehammer i kampens første periode. (Foto: Henning Skjelbreid)

Lillehammers comeback

Med 3–0 til Vålerenga så det mørkt ut for Lillehammer da lagene igjen entret isen til kampens andre periode.

Tre minutter senere ble det nok en scoring – denne gang til Lillehammer. Knappe ti sekunder senere havnet pucken i mål igjen. Andre periode ble stadig mer spennende, med flere utvisninger og scoringer. Vålerengas Ahlholm scoret sitt tredje mål i kampen, men Lillehammer ga seg ikke og fikk omsider jevnet ut stillingen til 5–5 før andre periode var over.

– Vi har bra kontroll med tre mål i første periode, men så slipper vi inn fem mål i andre periode. Det har aldri skjedd før så lenge jeg har vært her.

Roy Johansen – trener, Vålerenga

HOLDT IKKE MÅL: Vålerenga-keeper Steffen Søberg slapp inn fem mål i kampens andre omgang. (Foto: Henning Skjelbreid)

Siste spikeren i kista

Syv minutter inn i den siste og mest avgjørende perioden scoret Lillehammers midtspiller, Alexander Reichenberg, 6–5 til Lillehammer, og bortelaget fikk endelig smaken av ledelsen.

OMRINGET: Lillehammer fikk omsider smake på ledelsen i kampens siste periode, men ga seg ikke før kampen var over. Her omringes en Vålerenga-spiller av tre spillere fra bortelaget, Lillehammer. (Foto: Henning Skjelbreid)

Det gjenstod kun fem minutter av kampen, da Vålerengas midtspiller, Filip Gunnarsson, ble utvist i to minutter for å ha slått til en motspiller. Med en spiller mer enn Vålerenga, scoret Lillehammers Cangelosi sitt tredje mål denne kampen. Lillehammer økte dermed ledelsen til 7–5 over Vålerenga, fire minutter før kampslutt. Gunnarsson hadde ikke engang kommet ut av straffeboksen da han på ny ble utvist – denne gang i 30 minutter – for usportslig oppførsel, og måtte dermed forlate kampen.

Vålerenga satset alt de to siste minuttene, blant annet ved å spille med keeper ute, men lyktes ikke i å ta tilbake ledelsen fra Lillehammer, som til slutt vant 7–5.

NEDERLAGET: Stemningen på tribunen var ikke helt den samme etter at Lillehammer inntok ledelsen i kampens siste og avgjørende periode. (Foto: Henning Skjelbreid)

– Har aldri skjedd før

Vålerenga-trener Roy Johansen var ikke fornøyd med kveldens tap:

– Vi har bra kontroll med tre mål i første periode, men så slipper vi inn fem mål i andre periode. Det har aldri skjedd før så lenge jeg har vært her, fortalte Johansen.

Vålerenga-treneren har selv spilt på elitelaget i 16 år, fra 1976 til 1994, hvor han i løpet av 416 kamper stod for 228 mål. Han har også trent det norske herrelandslaget i ishockey siden 2001. Med sine 15 år som landslagstrener ble Johansen den lengst sittende landslagstreneren i internasjonal ishockey noensinne, før han overtok som trener for Vålerenga i 2016.

– Vi tapte unødvendig i dag. Det er en kamp vi føler vi var best i og burde vunnet. Vi kunne vært på tabelltoppen, men nå havner vi på fjerdeplass i stedet, la Johansen til.

TRENERNE: Espen “Shampo” Knutsen og Roy Johansen er trenere for Vålerengas elitelag. Bildet er hentet fra en tidligere kamp. (Foto: André Kjernsli / VårtOslo)

Viktig seier for Lillehammer

Lillehammer-spilleren Austin Cangelosi ble med sine tre mål bortelagets toppscorer, og hadde følgende å si etter kampen:

– Det var en viktig seier for oss. Først slo vi Oilers og Storhamar, og nå Vålerenga. De er de beste lagene i ligaen. Vi kjempet hardt, og det må vi fortsette med fremover. Denne seieren fortjente vi og det skal vi være stolte av!

– Dere lå tre mål bak etter første periode. Hvordan klarte dere å snu kampen slik dere gjorde?

– Vålerenga var helt klart en tøff motstander. De var hele tiden på oss, men kanskje litt mer fysiske enn vi er vant med. Da vi kom inn i garderoben etter første omgang var stemningen veldig rolig og samlet. Det var ingen tvil om at vi skulle komme tilbake enda sterkere i resten av kampen, forklarte midtspilleren.

Ser fremover

Johansen forsvarte spillerne sine, men var tydelig om planene videre:

– Det var litt temperatur i perioder, men ikke noe mer enn det som hører med. Det er mer skuffende at vi slipper inn så mange mål. Det var skikkelig surt, men nå er det ny kamp mot Stavanger Oilers på lørdag, så vi får prøve å reversere tapet der, avsluttet Johansen.

Også Lillehammer-spillerne så frem til sin neste kamp:

– Vi har to dager på å finjustere et par ting før vi møter Stjernen. Det er en kamp vi ser frem til, fortalte Cangelosi.

TOPPSCOREREN: Lillehammers midtspiller, Austin Cangelosi, ble kampens toppscorer. Her omfavnes han av lagkameratene sine etter å ha satt inn et skjebnesvangert 7–5 til Lillehammer, kun fire minutter før kampslutt. (Foto: Henning Skjelbreid)