Journalister under krysspress

– Om du følger retningslinjene fra eierne, går alt bra. De fleste russiske journalister forholder seg til dette, sier Jelena Larionova.
Mandag, 23 mai, 2011 - 10:11


– Det finnes små, uavhengige redaksjoner rundt omkring i Russland. De spiller et farlig spill, sier Jelena Larionova.

Hun jobber som journalist for flere forskjellige medier i Murmansk, Finnmarks nabofylke i nordøst.

– De fleste journalister i Russland forholder seg til spillreglene, sier hun.

– Det er det enkleste.

Her kan du lese om journalistene som bryter spillreglene.

 

Vanlige mennesker

Jelena Larionova understreker at ønsket om å være objektiv i journalistikken absolutt er til stede. Ikke bare hos henne selv, men hos majoriteten av kollegaene hennes. Problemet er at objektiv journalistikk medfører en viss risiko.

– Vi er bare vanlige mennesker. Ingen av oss ønsker å miste jobben. Og ingen ønsker å miste livet, heller.

Siden 1992 har 77 journalister blitt drept i Russland. 52 av dem ble drept som konsekvens av journalistisk arbeid. Forholdene er litt mer uklare i resten av tilfellene.

Likevel forsøker mange å presse grensene. Larionova forteller at man kanskje ikke alltid kommer noen vei, men at det likevel føles riktig.

 

Alt for å tjene penger

Stort sett skriver russiske journalister om det eiere og redaktører ber dem å skrive om. Og mange aviser har mye tekstreklame blant nyhetsstoffet sitt.

Larionova forteller at det er ganske spesielt å måtte skrive pent om en bedrift, særlig hvis man ikke finner noe pent å si.

– Mange bedrifter er fryktelig dårlige, men så lenge de subsidierer mediene, og eierne presser fram artikkelen, kan ikke journalistene gjøre stort.

 

Internasjonalt samarbeid

Ved siden av jobben som journalist er Jelena Larionova daglig leder på Barents Press International sitt kontor i Murmansk. Denne organisasjonen ble dannet i 1995 av journalister i Arktis, først og fremst for å bedre arbeidsvilkårene til russiske kolleger.


LES OGSÅ: Kritisk arbeid i farleg område