Bruker kunst som kritikk

I Russland er det er enklere å ytre en opposisjonell stemme gjennom kunst og internett, mener Natalia Pelevine, en russisk blogger og dramatiker.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 10:16

Hør hele intervjuet med Natalia Pelevine her

 

Natalia Pelevine er oppvokst i London, og har nylig flyttet til Moskva for å aktivt jobbe mot dagens regime. Den russiske bloggeren og dramatikeren mener det er viktig å bruke internett og kunst for å ytre seg fordi pressen er preget av en sterk selvsensur.

I Russland er om lag 90 prosent av pressen statseid. I praksis betyr det at befolkningen i hovedsak kun får høre myndighetenes stemme. Pelevine sier at selvsensuren også eksisterer blant kunstnere og på internett, men hun sier at disse kanalene er nødvendige for å ytre opposisjonelle stemmer.

- Dersom jeg hadde fått ett øre for hver gang noen sa jeg burde passe med, hadde jeg vært en svært rik kvinne, sier Pelevine.

Les også: Russisk presse i jerngrep

Meningsytring på internett

Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Natalia Moen, sier at bruken av internett har økt kraftig det siste tiåret i Russland. Sammenliknet med tre prosent i 2003, har i dag 49 prosent av befolkningen tilgang. Hun sier også at bruk av blogger har økt i landet.

- Det siste året har flere og flere begynt å legge ut filmer som viser statlige overtredelser, sier Moen.

Hun ser på internett som en arena for å ytre opposisjonelle stemmer, men hun er usikker på effekten av denne typen publisering.

- For det første bruker russere medier, om det er TV eller internett, først og fremst til underholdning, sier Moen.

Hun mener, for det andre, at det er en kulturell og økonomisk middelklasse som bruker disse mediene. De opposisjonelle stemme når dermed de færreste.

Et middel for demokrati

Natalia Moen tror ikke myndigheten ser internett som noen foreløpig trussel.

- Russland vil jo fremstå som et demokratisk land. I et demokrati må det være rom for opposisjonelle stemmer, sier hun.

Hun peker også på at Russlands statsminister Dmitry Medvedev, og president Vladimir Putin, ser et potensiale for økonomisk gevinst ved å være teknologisk oppdatert.

- Under Medvedevs regjering ble til og med alle guvernører oppfordret til å danne egne blogger. Internett blir jo også deres arena for ytring, sier hun.

- Det er de færreste russerne som oppsøker politis debatt, for de fleste handler kunst og internett om underholdning, sier hun.

Opposisjonell kunst

I tillegg til blogging er det flere kunstnere som ytrer sitt budskap på nettet. Flere aksjonære kunstnere legger ut filmer av sine aksjoner på YouTube. Kunstnerkollektivet Voina og pønkbandet Pussy Riot har for eksempel egne hjemmesider der de legger ut filmklipp og bilder av sine aksjoner.

Les også: Russisk stats-TV lurte punkeaktivister

Kari J. Brandtzæg, som er kunsthistoriker ved Univeristetet i Oslo, tror de fleste kunstnere i Russland, i likhet med journalister, opplever at de må ty til selvsensur.

- Det er klart at de hele tiden er klar over hva som kan være farlig, sier Brandtzæg.

Hun sier at man likevel at kunsten ofte speiler den polistiske situasjonen i landet.

- Nå har den politiske situasjonen tilspisset seg, og dermed ser vi at det igjen er en mer agressiv, utadrettet kunst, sier Brandtzæg.