Truet av pønk

Medlemmer av det feministiske pønkbandet Pussy Riot ble arrestert 4. mars og tiltalt for rampestreker. Arrestasjonen har gjort kvinnene til ikoner i kampen mot Putin.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 10:17

Pussy Riot gikk 21. februar i år inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Bandet stilte seg foran alteret og fremførte en anti-Putin-sang. Noen uker senere ble tre av bandmedlemmene arrestert.

- Pussy Riot er et pønkkollektiv som gjør ulike opptredner for å fryktløst ytre sitt politiske budskap, sier Pyotr Vezlinov som denne uka besøkte Oslo i forbindelse med Oslo Freedom Forum 2012.

Vezlinov, som er gift med en av de arresterte kvinnene, driver selv med politisk kunst i Russland. Han er med i kunsterkollektivet Voina som også driver med aksjonær performencekunst. Han forteller at kvinnene kan få opptil syv års fengselsstraff.

 

Hør om arrestasjonen av et av bandmedlemmene her

Politisk kunst

- Både Voina og Pussy Riot protesterer mot et putinsk Russland gjennom kunsten, sier Vezlinov.

Han forteller at  gruppenes aksjoner får mye oppmerksomhet, spesielt fordi de filmer aksjonene og legger det ut på internett.

- Selvsagt er ikke myndighetene fornøyde med den oppmerksomheten vi får, sier han. Vezlinov tror det var høytsående i kirken som kontaktet Putin direkte og ba om konsekvenser for aksjonen. Han tror at Putin så dette som en bra anledning til å arrestere kvinnene. Han mener at det som gjør denne saken spesiell er at Putin har involvert seg personlig.

- Kvinnenes skjebne er i presidentens hender, sier Vezlinov. Han forteller at det er første gang dette skjer siden Khorsorkovsky-saken. Mikhail Khorsorkovsky var tidligere Russlands rikeste mann. Han ble i 2003 arrestert og siktet for svindel, og mistet etter hvert sin formue.

 

Se en video fra aksjonen som førte til arrestasjon av bandmedlemmene her

Lurt av russisk fjernsyn

24. april havnet et videoopptak av Marija Alechina, Nadezhda Tolokonnikova og Ekaterina Samutsevitch, som er de tre arresterte bandmedlemmene, på russisk fjernsyn. Videoopptaket var et intervju med kvinnene. Selv fikk de beskjed om at de ble avhørt av myndighetene, men det viste seg altså at det påståtte avhøret var et TV-intervju.

- Vi ble lurt. Vi svarte på det vi ble spurt om om våre privatliv fordi vi trodde det var et avhør, skal en av kvinnene ha sagt til sin advokat, i følge tvrain.ru.

Pyotr Verzilov kan bekrefte at dette skjedde. Han sier at dette ikke er en unik hendelse. På et spørsmål om de kan anmelde forholdet svarer han at de kan det, men at det ikke vil ha noen effekt.

- Vi anmelder ikke, fordi det ikke vil føre til noe, Sier Verzilov.

 

Pyotr Verzilov forteller om hvordan Pussy Riot ble lurt av politiet

Stor usikkerhet

Pyotr Verzilov tør ikke gjette når han får kona si hjem. Han sier at arrestasjonen i utgangspunktet var en overraskelse.

- Kvinner med småbarn blir som regel ikke arrestert i Russland. Dette er et nytt type scenario, det er dermed vanskelig å forutse hva som vil skje videre.

Kvinnene skal sitte i varketekt frem til rettssaken 24. juni i år.

 

Internlenker:

Jeg skal lenke til sak 73637, 73614