Maks innsats på Maxi-turnering

Er du sliten allerede, pappa? Lørdag formiddag var innsatsen på topp da Skeid inviterte til fotballturnering for voksne.
Torsdag, 22 oktober, 2009 - 14:32


- Beina går liksom ikke så fort lenger, konstaterte en sliten høyreback etter å ha sett laget tape åpningskampen i turneringen.

Konkurransen var knallhard. Nærmere 200 fedre og mødre, i egne øyne i sin beste alder, hadde møtt frem for å kjempe om pokalen i Maxi-Skeid. Allerede i titiden, en time før avspark, var det lange køer i småveiene rundt Skeid-feltet på Nordre Åsen. Biler stod parkert langt oppover Lofthusveien, og flere var andpustne allerede idet de entret kunstgresset.

Under oppvarmingen, som for de fleste bestod av kaffe, snus og lett jogging, kunne man høre at forventningene var store.

- Jeg tror skuddfoten skal være omtrent som i gamle dager, kom det fra et par knirkende knær.

- Jeg er nok ikke like myk som før, men rutinen er det ingenting å si på, mente en veteranmålvakt som ikke hadde altfor lyst til å slenge seg.

Artig voksenopplæring

Torshovklubben Skeid er en av norsk fotballs mest tradisjonsrike klubber. Bildene av mesterlagene som henger på klubbhuset, er i svart-hvitt og har begynt å falme. I de senere årene har klubben vært mer kjent for sitt gode barne- og ungdomsarbeid enn for sitt A-lags prestasjoner. Skeid har fostret toppspillere som Christer George og Freddy dos Santos, samt de to landslagsaktuelle navnebrødrene Daniel Braaten og Daniel Fredheim Holm. I 20 år har rødtrøyene arrangert turneringen Mini-Skeid for de yngste lagene i fotballkretsen. Maxi-Skeid er nytt av året.

- Dette er et organisasjonsbyggende arrangement i tråd med Fotballforbundets retningslinjer for Fair Play, forklarer en stolt Hans Laaveg, styremedlem i Skeid. Han er en av initiativtagerne til den ferske turneringen.

Laaveg forteller at det i høst har vært iverksatt flere tiltak i klubben for å sikre at spillerne i yngres avdeling viser gode holdninger, og at det nå bør fokusere på dem som står på linja.

- Foreldrene og de tillitsvalgte er ofte de verste når det gjelder fair play. Det er voksenopplæring, men med en artig vri.

- Maxi-Skeid er et veldig bra tiltak, skrøt Morten Fagerli fra laget til Skeids supporterklubb, SkeidOksene. Han berømmet tankegangen om fair play på både banen og tribunen, før han la til:

- Turneringen smører dessuten de sosiale båndene og gir oss en følelse av at vi er Skeid. Det er utrolig morsomt at ledelsen har fått til noe slikt.

Selv var Fagerli mest med for å trekke opp alderssnittet på laget. Det var nemlig innført et handikapsystem, slik at lagene med høyest gjennomsnittsalder og flest kvinner i troppen fikk tildelt et visst antall straffer før avspark i hver kamp.

- Men jeg kom inn og punkterte vår første match. Jeg fikk foten på 9-2-målet, lo Fagerli med en idrettsglede som var representativ for den man kunne føle på Nordre Åsen på lørdag.

Fair play stod i fokus under Maxi-Skeid, men det hindret ikke deltagerne i å gi alt. Foto: Mathias Bohlin Falch

Vinnerinstinkt

- Hva dømte du egentlig nå, dommer? Hva? Ikke hjørnespark, vel?

All klagingen var det riktignok vanskelig å bli kvitt, spesielt etter hvert som sluttspillkampene tok til. For å snu rollene helt på hodet, var spillere fra ungdomssatsningen satt til å dømme kampene, og Håkon fra G16 kunne fortelle at vinnerinstinktet av og til kunne ta overhånd hos enkelte:

- Det er noen som klager, de tar dette veldig seriøst, sa han.

Mye av frustrasjonen blant deltagerne var likevel rettet mot egne prestasjoner. Pasningene var nemlig ikke like presise som for et par kilo siden, og flere la skylden på en kald vind som kom nedover fra Grefsenkollen.

Utover dagen var derimot den milde oktobersolen med på å varme opp gammel og seig muskulatur, og publikum fikk se en rekke målrike og underholdende kamper. Fedre og mødre ikledd utvaskede trøyer påtrykket navnet til jevnaldrende idoler som Elkjær og Maradona ga alt i de 22 minutter lange kampene.

Ute ved krittet stod ivrige barn og ektefeller, og supporten var like energisk som i eliteserien. Fanskarene klappet oppmuntrende hver gang spillerne gjorde noe som bar preg av fordums storhet - som det målet far visstnok scoret og som avgjorde kretsmesterskapet for Skeids juniorer en gang på 70-tallet.

Ingen mål på Femmåls-Hansen

En av dem som ikke traff like rent som i glansdagene, var Skeids styreleder Eldar Hansen. Rosenborgs femmålscorer fra cupfinalen i 1960, deltok i organisert fotball for første gang på mange år. Og selv om målene uteble, kunne han og resten av laget Admin Rovers juble for seier i første kamp. En kamp der A-lagstrener og eks-utenlandsproff Arild Stavrum markerte seg med fire målgivende pasninger.

- Jeg gikk tom for krefter etter tre minutter, sa Hansen og la til: 

- Jeg skulle aldri deltatt på oppvarmingen.

Hansens lag tapte neste kamp mot Jr rekrutt All Stars, laget som til slutt vant finalen etter 3-1 over BundeBygg Hammers. For Hansen og co endte ferden i kvartfinalen. Der var det også slutt for Morten Fagerli og SkeidOksene.

- Jeg innser at tiden som utøver nærmer seg slutten, slo Fagerli fast.

Frisparkskytter og eks-proff Arild Stavrum deltok på laget Admin Rovers. Foto: Mathias Bohlin Falch

Maxi-Skeid hvert år

Utover ettermiddagen blandet lukten av svette oldboysspillere seg med duften av nystekte vafler og pølser. Finaleklare lag så vel som utslåtte spillere samlet seg i kafeteriaen for å få opp blodsukkeret. Stemningen vitnet om et vellykket arrangement.

- Vi satser på å gjøre dette til en årlig begivenhet, sa arrangør Laaveg, til stor glede for alle dem som hadde begynt planleggingen av neste års turnering.
 

- Men dere må trene mer til neste år, altså, sa en liten gutt idet han leide faren sin ut av stadionportene på Nordre Åsen.

 

Kafeteriaen på klubbhuset var et naturlig samlingssted for taktikkprat både før, etter og under turneringen. Foto: Mathias Bohlin Falch

Tags: