Erik (32) lever av pengespill

En rak motsetning til andre som spiller like mye.
Tirsdag, 5 april, 2016 - 14:15


Brorparten av de som spiller med penger taper over tid. Ganske mange av dem taper stort. I dag skriver Bergens Tidende om at antall spilleavhengige stadig øker.

På den andre siden er Erik (32) fra Oslo som flyttet til Malta for fem år siden for å jobbe med det han virkelig brenner for. Han er utdannet innen data, men følte aldri at det var noe særlig for han. Han hadde i flere år drevet med pengespill kun på hobbynivå. Med sin ekspertise og dedikasjon til hobbyen klarte han å dra inn et pent overskudd ved siden av sin vanlige inntekt hvert år, og øynet muligheten for å kunne leve av sin store lidenskap.

Strenge skatteregler

– Grunnen til at jeg valgte å flytte utenlands er enkel. I Norge må man skatte av gevinstene sine, så når jeg bestemte meg for å ville prøve å leve av dette måtte jeg flytte, forteller Erik som ikke vil ut med fullt navn og bilde.

Etter skattelovens §5-50 er gevinster på pengespill skattepliktige når de overstiger 10 000 kroner.

Roar Jødahl forklarer skattereglene på pengespill. Foto: Norsk Tipping.– Det er bare premier fra de regulerte pengespillaktørene som Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og lovlige lotterier som er skattefrie, sier Roar Jødahl, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping.

Livet Erik lever høres kanskje rolig og avslappende ut, men han påpeker at han på ingen måte lever noe luksusliv. Han sitter minst en vanlig arbeidsdag og jobber med å finne de rette spillobjektene.

– Av hundre spill jeg kikker på finner jeg kanskje to som jeg liker. Det gjelder å være ekstremt kritisk, forklarer Erik.

Kan aldri være sikker på å tjene penger

Han spiller på mye forskjellig sport, men fotball er favoritten. Snittoddsen han spiller på er på om lag 1,40, altså en avkastning på 40 prosent. Han kan aldri være sikker på å tjene penger hver dag, men over lengre perioder på måneder og år er han helt sikker på gevinst.

Han velger å spille hos flere kommersielle selskaper fordi de tilbyr best odds og godtar større pengebeløp. Hvor mye han setter per spill varierer, men han forteller at det sjeldent er under 10 000 kroner per spill. Som en spilleavhengig, men med en bedre skjebne enn de fleste andre.

– Den største feilen hobbyspillerne gjør er at de tar for stor risiko. Les deg skikkelig opp på kampen du skal spille på og tenk på den i noen timer. Ikke spill på impuls, er rådet fra Erik til andre spillere.

Inntekten sin vil han holde for seg selv, og den varierer naturligvis fra måned til måned. Han påpeker at man må ha en del penger i bakhånd for å kunne ha ambisjoner om å leve av dette. Erik forklarer at han sparte opp penger fra jobben og trappet gradvis opp med spillingen.

De fleste spillerne taper

Rune Timberlid i Lotteri- og stiftelsestilsynet tror det er svært sjeldent å gjøre som Erik og leve av oddsspilling.

Rune Timberlid.jpgRune Timberlid sier de fleste av spillerne taper penger over tid. Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet.– Teoretisk er det sikkert mulig å leve av å spille på odds, siden kunnskap spiller en viss rolle i denne typen pengespill. Det er neppe mange som lever av slike pengespill, for de aller fleste spillere taper nemlig over tid  penger, sier Timberlid.

Lørdag meldte Bergens Tidende at Norsk Tipping tjener store penger på et fåtall “stortapere” og skal innføre tapsgrense for å skåne folk mot store tap.

Norsk Tipping har en tapsgrense på 10 000 kroner i måneden på sine nettkasinospill, noe de utenlandske selskapene ikke har. Liveoddsen har en tapsgrense på hele 60 000 kroner i måneden. På Lotto, VikingLotto, Joker, Eurojackpot, Extra, Tipping, Oddsen og Keno er det ingen tapsgrenser.

Debatten om spillmonopolet i Norge raste tidligere i år, og vil foregå så lenge de utenlandske spillselskapene ikke får lov til å komme inn på det norske markedet. De har hatt et ønske om det i mange år, og vil gjerne bidra til idretten på lik linje med Norsk Tipping, noe idretten er svært skeptiske til. NRK hadde direktesendt debatt rundt dette hvor begge sider var representert.

Tags: