Revolusjonen ennå ikke over

Mange håpet ting ville roe seg etter jasminrevolusjonen. Nå kan det se ut som revolusjonen egentlig ikke er over, og uroen fortsetter.
Tirsdag, 24 mai, 2011 - 09:29


Selv etter at ekspresident Zine El Abidine Ben Ali flyktet fra Tunisia 14. januar i år fortsatte demonstrasjonene og uroen i landet. Folk har vært misfornøyde med politikerne etter revolusjonen, noe som har ført til tre overgangsregjeringer på bare noen få måneder.

Uroen som har herjet landet kan tyde på at revolusjonen enda ikke er over.

De første ukene i mai var preget av store og voldsomme demonstrasjoner mot den sittende overgangsregjeringen i hovedstaden Tunis, og politet svarte med vold mot demonstrantene.

Ifølge den franske avisa Le Monde ble demonstrasjonene etterfulgt av plyndring og mye uro, noe som førte til at regjeringen innførte portforbud i Tunis og forstedene.

Flere skadde journalister

Flere journalister både deltok i og dekket demonstrasjonene, og var blant dem som ble angrepet av politiet. Organisasjonen Free Tunisia, som jobber for menneskerettigheter og ytringsfrihet, forteller at det var over 24 journalister som ble angrepet, hvorav 12 ble betydelig skadet.

Committee to Protect Journalists (CPJ) hevder på sin side at det var 15 journalister som ble angrepet. Organisasjonen ba mandag 9. mai tunisiske myndigheter om å stoppe angrepene.

Angrep både lokale og utenlandske journalister

En av journalistene som ble angrepet var Marwa Rkik, som sier hun var der for å dekke demonstrasjonen for den lokale radiokanalen Radio Kalima. Hun forteller til Al Jazeera at hun ble jaget av politiet før de slo henne med klubber og politihjelmer.

Nettavisen melder videre at journalist Abdelfattah Belaid ble angrepet etter å ha tatt bilder av politiets reaksjoner mot demonstrantene. Også fotografer fra nyhetsbyråene AP og AFP og journalister fra Al Jazeera og Reuters ble angrepet.

Den tunisiske bloggeren Bassam Bouguerra skal ha blitt slått av politiet. Denne videoen på Facebook (arabisk) viser angivelig Bouguerra som ligger blodig på gata etter angrepet.

Støttet tidligere innenriksminister

Bakgrunnen for de voldsomme opptøyene i Tunisia er en video som ble postet på nettsamfunnet Facebook.  Der snakker den forrige innenriksministeren i overgangsregjeringen, Farhat Rajhi, om hvordan han ble fjernet mot sin vilje.

Han uttrykker også bekymring over at tilhengere av den tidligere diktatoren planlegger å ta makten ved et militærkupp hvis det moderate islamistpartiet Ennahda vinner det planlagte valget 24. juli i år, hvor landet først skal velge et råd for å skrive ny grunnlov. Dette rådet kan også velge å utnevne en ny regjering, eller velge å beholde den eksisterende overgangsregjeringen til et nytt president- eller parlamentsvalg blir avholdt.

Nå tyder imidlertid mye på at valget 24. juli ikke kommer til å gå som planlagt. Ifølge Aftenposten gikk den konstituerte statsministeren Beji Caid Sebsi søndag 8. mai ut og sa at valget kunne bli utsatt hvis reformkomitéen i landet fikk tekniske problemer med gjennomføringen. Tunisia har ennå ikke fått på plass et uavhengig valgorgan for å gjennomføre valget.

Farhat Rajhi er en poplulær mann blant folk, og har fått enda flere tilhengere etter at videoen ble publisert. Nå ønsker mange en ny revolusjon for å kvitte seg helt med det gamle regimet, og har begynt å demonstrere i gatene.

Del 1 av videoen finnes på Youtube her (på arabisk).

Innenriksministeren sier unnskyld

Tunisias nåværende innenriksminister Habib Sid ba lørdag journalistene om unnskyldning, og lovet å sette igang en intern etterforskning.

Leder for den tunisiske journalistforeningen Neji Bgoughi mener ifølge AFP at unnskyldningen ikke holder, og etterlyser handling:

– Vi gjennomførte revolusjonen for å få ytringsfrihet, men nå er det som om den gamle regjeringen forsatt styrer, sier Bgoughi til nyhetsbyrået ifølge Al Jazeera.

Sinte demonstranter i Tunisia. Foto: Lina Ben Mhenni.

Nettsensuren gjeninnført

Al Jazeera forteller også at overgangsregjeringen lørdag 7. mai i tillegg valgte å gjenopprette Det tunisiske internettbyrået. Byrået ble regnet som et sensurorgan under den tidligere presidenten Zine El Abidine Ben Ali.

Al Jazeera forteller at byrået blokkerte facebookprofilen til demokratiaktivisten Jalel Brick. Da brukerne prøvde å gå inn på siden hans, ble de møtt av en melding som sa at nettsiden var blitt filtrert bort av det tunisiske militæret.

En støttegruppe for nevnte eksinnenriksminister Farhat Rajhi på Facebook, skal også ha forsvunnet på mystisk vis.