Takket martyrene

Lina Ben Mhenni er stolt av å være fra landet som startet det arabiske opprøret.
Tirsdag, 24 mai, 2011 - 10:18

Bloggen til Lina Ben Mhenni spilte en viktig rolle under revolusjonen. Men på debatten i Christiania Teater var det først og fremst det tunisiske folket Ben Mhenni takket.

– Sosiale medier har vært et viktig forum for å spre informasjon, men vi må ikke glemme at det er mennesker som utløste revolusjonen, ikke sosiale medier, sa Ben Mhenni.

I en debatt som har dreid seg mye om bruken av sosiale medier, poengterte hun hvor viktig det er med engasjerte enkeltpersoner.

– Jeg vil dedikere dette innlegget til det tunisiske folk, tunisiske martyer og alt de har ofret under revolusjonen. Hadde det ikke vært for dem, kunne jeg ikke stått her i dag, sa Lina Ben Mhenni.

Kan bli arrestert

Til tross for at Tunisia har fått veltet det gamle regimet, understreket Ben Mhenni at situasjonen fortsatt er vanskelig.

– Det er mange som er misfornøyde med overgangsregjeringen og situasjonen er kaotisk. Det blir fremdeles slått hardt ned på demonstranter, og man kan risikere å bli arrestert for sin politiske overbevisning, sa Ben Mhenni

Usikker framtid

Debatten dreide seg om de siste månedenes opprør og omveltninger i arabiske land.  I panelet deltok også Ghazi Gheblawi fra Libya, Maryam Al-Khawaja fra Bahrain og Amir Ahmad Nasr fra Sudan.

Deltakerne beskrev først sitasjonen i sine hjemland før de diskuterte blant annet kvinners rettigheter og vestlige lands innblanding i det som er kalt den arabiske våren.

Ben Mhenni i diskusjon med Maryam Alkhawaja fra Bahrain. Foto: Magnus Buer

Ikke demokrati uten fri presse

Tunisias eks-president Ben Ali har i flere år vært på Comittee to Protect Journalists’ (CPJ) liste over personer som utgjør de største truslene mot pressefrihet

Neji Bghouri er leder for den tunisiske journalistforeningen. Han mener framgangen i Tunisia og andre arabiske land er avhengig av en fungerende presse.

– Demokratiet kan ikke eksistere uten en selvstendig og troverdig presse. Overgangsregjeringen som sitter i Tunisia nå, må respektere det journalistiske arbeidet og ta til seg det engasjementet journalister viser for å få rapportere fritt, sier Bghouri.

Lina Ben Mhennis engasjement var tydelig på Oslo Freedom Forum:

– Det er viktig at man kan møtes på tvers av landegrenser og snakke om menneskerettigheter som ytringsfrihet. Vi deler erfaringer og utveklser ideer for framtiden, sa hun.