Kinesisk inntog på norske skoler

På få år er kinesisk blitt blant de fem mest populære fremmedspråkene i norske skole etter engelsk. Samtidig velger færre og færre tysk.
Torsdag, 7 november, 2013 - 17:00


Der det tyske språk tidligere hadde en dominerende stilling, velger bare rundt en tredjedel av norske skoleelever tysk. Fremveksten av eksotiske alternativer som spansk, fransk og til og med kinesisk, har gitt tysk konkurranse.

- Når vi tar tyske bedrifter med til norske bedrifter, ser vi at færre og færre ansatte kan kommunisere på tysk. Stadig oftere må vi ta de første samtalene på engelsk, sier rådgiver ved det Norsk-Tyske Handelskammer, Hanne Marit Grønning.

Hun er bekymret over utviklingen ved norsk skole, og har satt i gang et sammarbeidsprosjekt med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) for å øke interessen for språket. Grønning understreker hvor viktig Tyskland er som Norges viktigste handelspartner.

 

På Universitetet i Oslo fremhever Rune Svarverud, professor i kinesisk, at det kan være en fordel å lære flere språk samtidig.

- Vi ser at det å lære et språk ofte ikke fortrenger et annet. De som lærer seg et språk, lærer seg ofte flere, sier Svarverud.

 

 

Emneord: