Norske utlandsstudenter i valutakrise

Caroline (20) har bare 1000 kr å leve for etter at skolepengene er betalt.
Onsdag, 18 februar, 2015 - 10:34


St. Andrews-studenten Caroline Brochmann Byhring og andre norske utlandsstudenter har denne vinteren fått kjenne den svake kronen på kroppen. Valutaendringen gjør at hun og andre utlandsstudenter må bruke nesten hele stipendet og lånet hun får av Lånekassen på skolepenger. Hun er derfor fullstendig avhengig av støtte fra familien i Norge.

– Uten støtte fra foreldre, hvis du ikke har veldig mye oppsparte penger, så går det ikke an å studere i utlandet. Man kan jo ikke leve på 1000 kroner på fem måneder, sier Brochmann Byhring.

Utbetalinger basert på mars-krone

I dag valutajusteres stipendet, men ikke lånet. Dette til tross for at lånet utgjør omtrent sytti prosent av utbetalingen fra Lånekassen. Utbetalingene som studentene fikk nå i desember, var basert på en kurs i fra mars 2014. Kursen har endret seg drastisk.

President i ANSA (Assosiation for Norwegian Students Abroad) Madeleine Mowinckel har vært i kontakt med flere studenter som opplever valutaendringen som problematisk.

– Endringen gjør at studentene må bruke av levekostnadslånet for å dekke skolepengene sine, sier hun.

Ny ordning fra høsten

Flere studenter har kontaktet Lånekassen og opplyst dem om hvilke problemer valutaendringen har ført med seg.

– Vi har med forståelse for at studentene syns situasjonen nå er vanskelig, sier Fagdirektør i Lånekassen Liv Simonsen.

Fra og med høsten 2015 skal ordningen gjøres om, slik at lånet også blir valutajustert. Simonsen i Lånekassen er glad for den nye ordningen, men er enig i at studentene denne vinteren er uheldige. 

 

 

Emneord: