Index er en av få uavhengige og regjeringskritiske nyhetskanaler som er igjen Ungarn. Foto: Laszlo ARADI // Index.hu

Tiltalt for kritisk journalistikk

Journalist András Dezsö undersøkte fakta og avslørte regjeringspropropaganda, og han ble anklaget av myndighetene for å offentliggjøre dem.
Onsdag, 29 mai, 2019 - 11:36

Andràs Dezső jobber som gravende journalist for den uavhengige nettsiden Index. I oktober 2018 ble han tiltalt av ungarske myndigheter for å misbruke personlig og sensitiv informasjon. 

– Ungarsk lov gir politiet mulighet til å ta ut en tiltale hvis journalister publiserer sensitiv informasjon om noen, men dette er første gangen de etterforsker en slik sak, sier Dezső.

Ifølge Attila Mong i Committee to Protect Journalist (CPJ), er tiltalen et alvorlig brudd på pressefriheten.

Intervju om innvandringstrussel

Saken begynte med et intervju gitt i nyhetskanalen M1 i mars. En svensk-ungarsk kvinne, Natalie Contessa, fortalte at hun måtte flykte fra Sverige fordi hun var redd for sin egen sikkerhet, skriver CPJ.

Contessa var bekymret over trusselen den store innvandringstettheten fører med seg. Hun fortalte at innvandrere trakasserte, tok jobbene til svenskene, ranet barn, og at slike hendelser ble sensurert i vestlige medier.

Intervjuet ble brukt og delt av regjeringsvennlige medier under valgkampen før regjeringsvalget i Ungarn 8. april. 

Avslørte regjeringspropaganda 

Andràs Dezső undersøkte bakgrunnen til Contessa. Han publiserte en kritisk artikkel på Index med ytterligere opplysninger om kvinnen, seks dager etter at intervjuet i M1 ble publisert.


Andràs Dezső har vunnet Soma-prisen for undersøkende journalistikk Ungarn i 2015 og 2016, og ble nominert til European Press Prize i 2015. Foto: Peter NEMETH SZ // Index

Dezső fant ut at Contessa er blitt dømt for syv tilfeller av trakassering, ærekrenkelse og brudd på offentlig orden, og har måtte betale kompensasjon til flere svenske borgere. “Hun hevdet å ha kommet tilbake til Ungarn fra Sverige på grunn av dårlig offentlig sikkerhet, men er dømt for offentlig kriminalitet og trakassering,” skrev han.

Journalisten påstår at de ungarske mediene brukte kvinnen for å støtte en oppfatning av innvandrere som en trussel, noe regjeringspartiet mener ikke blir dekket i vestlige medier. Dezső skriver videre at Contessas utsagn er tvilsomme, og er en forbrytelse mot offentlig tillitt.  

Kunne få tre år i fengsel

“Denne morgenen leste jeg i regjeringens propoagandaavis at påtalemyndighetene har tiltalt meg for kriminelle handlinger”, skrev Dezső på sin Facebookside i oktober 2018. 

Han ble tiltalt for å ha misbrukt sensitive og personlige opplysninger uten Contessas samtykke. Dersom Dezső ble erkjent skyldig, ville han risikere tre år i fengsel, ifølge CPJ. 

Den regeringsvennlige nettavisen 888 er den Dezső referer til på facebooksiden sin. De mener han har gjort en alvorlig feil som journalist ved å avsløre personlig informasjon som er beskyttet av loven, og at artikkelen er et angrep på høyrefløyen i politikken.

I november 2018 fikk Dezső reprimande av domstolen.

– Et forsøk på sensur

Attila Mong i CPJ understreker at Dezső brukte offentlige opplysninger for å gi kontekst.  

– Det er dette journalister skal gjøre, og det er en tjeneste for samfunnet, ikke en kriminell handling, skriver han til Journalen.

Mong mener at tiltalen er et forsøk på å sensurere journalister, spre frykt og dempe uvhengige stemmer. Dezső mener det samme. 

– Tiltalen fungerer som en advarsel til andre journalister; Ikke gjør det samme, da bli du straffet, uttaler han til Journalen.

Journalen har kontaktet regjeringens internasjonale kommunikasjonskontor for å få svar på kritikken. De har ikke kommentert kritikken, men uttaler seg imidlertid om pressefrihet i Ungarn.

– Ungarn er en oase i Europa for pressefrihet og ytringsfrihet.

Regjeringen mener at nyhetsdekningen av innvandring i Vesten ikke gir et korrekt bilde av sannheten. 

– Pressefrihet eksisterer i begrensende former i Vesten. Der er nyhetsdekningen av innvandring undertrykt, forfalsket og sensurert.


Regjeringspartiet Fidesz er høyreorientert og nasjonalkonservativt, og har flertall i parlamentet. Foto: Ida Bing

Et politisk spill

Csilla Czimbalmos i Den norske Helsingforskomité skriver til Journalen at tiltalen mot Dezső var oppsiktsvekkende, og at saken illustrerer hvordan mediene blir dratt inn i et politisk spill:

– Saken er interessant fordi anklagene mot András Dezső er en brikke i propaganda som den ungarske regjeringen kjører.  

Denne måten å bruke mediene på og dessuten angripe uavhengige medier, er en del av utviklingen i Ungarn, ifølge Czimbalmos. 

– Alt som kan vris til å stille flyktninger og migranter i dårlig lys, blir vridd på den måten. 

Pauline Adès-Mével i Reportere uten grenser mener at regjeringen og regjeringspartiet ville diskreditere András Dezső.

– Hvis han hadde blitt dømt, ville han og Index bli presentert av de regjeringsvennlige mediene som produsenter av falske nyheter til det ungarske publikum, uttaler hun.