- Jeg har fortsatt pressefrihet

Journalist Anita Komuves sier hun ikke skriver annerledes etter at medieloven ble innført.
Fredag, 11 mai, 2012 - 12:36

Anita Komuves jobber for Ungarns største venstreorientere avis, Népszabadság. Da medieloven ble innført, sendte redaktøren hennes ut brev til alle i avisen. Her stod det at de ikke skulle forandre noe på hvordan de jobbet, eller tenke på følgene av medieloven.

- Jeg kan fortsatt skrive om akkurat det jeg vil. Jeg tror heller ikke at mine kolleger i avisen føler seg truet til å drive selvsensur, forteller hun.

Mener det er verre i statsmediene

Népszabadság er en privat eid avis. Komuves tror pressefriheten er mer truet i statlig eide medier.

- I statlige medier kan staten sparke kritiske journalister, sier hun.

Balazs Nagy-Navarro, journalisten som sultestreiket i protest mot medieloven, jobbet i den nasjonale tv-stasjonen.

Attila Mong, mannen som fikk sparken etter å ha holdt et minutts stillhet på radio i forbindelse med medieloven, var også ansatt i et offentlig eid medieselskap.

Bøtelagt for hatefullt språk

Medierådet har bøtelagt flere medier allerede. Blant annet har den ungarske tv-stasjonen RTL-Klub fått bot for ikke å ha beskyttet barn mot aldersbegrenset materiale i en reality-serie.

TV-selskapet Echo TV er også bøtelagt, etter at de ifølge klagen kringkastet hatefulle ytringer om romani-folket. I begge disse tilfellene var det seerne som klaget inn TV-kanalen til medierådet.

Anita Komuves frykter ikke at en seriøs avis som Népszabadság blir bøtelagt.

- Staten kan gi vår avis bot, men jeg kan bare forestille meg hvilket medieoppstyr det hadde blitt hvis de hadde gjort det, sier Komuves.

- Som å ha en pistol i hånda

Komuves var skeptisk til loven da den kom, men sier at medierådet foreløpig ikke har skadeskutt pressen.

- Medierådet kan føles som en trussel. Jeg er imidertid enig i det en kollega av meg sa: Medierådet har en pistol i hånda, men bruker den ikke, forteller hun.