- Viktig med en viss mediekontroll

Ungarn-ekspert Eva Sarfi mener det tidligere var for lite regulering av ungarsk presse, men at det nå kanskje har gått for langt.
Fredag, 11 mai, 2012 - 12:23

- Noen vil nok si at journalistene er blitt mer forsiktige etter at medieloven ble innført, og at de utøver litt mer selvsensur enn tidligere, sier Eva Sarfi, universitetslektor ved Sentral-Europa- og Balkan-studier ved Universitet i Oslo.

Sarfi har ungarsk far og prater selv språket flytende. Hun følger daglig med på nyhetsbildet i landet. Og det har helt klart vært mye å følge med på det siste året. I januar 2011 innførte nemlig Viktor Orbán, landets statsminister, og hans regjering ny grunnlov, samt en rekke andre lover – deriblant en mye omtalt medielov.

- Fortsatt pressefrihet

Sarfi mener det er viktig med en viss regulering av mediene.

- Tidligere var det altfor lite regulering av pressen. Nå er det kanskje altfor mye. Man har gått fra en ytterlighet til en annen ytterlighet. Det at medieloven er blitt utsatt for en del kritikk, er ikke nødvendigvis usunt – det er tvert i mot veldig bra. Da kan man ta en ordentlig debatt om loven, sier Sarfi.

- Er det fortsatt pressefrihet i Ungarn?

- Ja, det er det absolutt, svarer hun.

Se Eva Sarfi prate om medieloven her

Har endret på medieloven

István Tálos flyktet fra kommunismen i Ungarn til Fredrikstad og Norge i 1956. 75-åringen følger fortsatt med på nyhetsbildet i hjemlandet og forteller om mye dårlig journalistikk - spesielt i flere av landets aviser.

- Det var og er fortsatt mye løgn i ungarske medier. Jeg håper Orbán greier å ta toppen av isfjellet med denne medieloven, sier István Tálos.

Ifølge Eva Sarfi har Ungarns statsminister klart å tilbakevise mye av medielovkritikken fra EU ved å si at mye av det som står i loven allerede finnes i andre europeiske medielover. Men Orbán har også måtte krype til korset og endret på flere av punktene. Og det kommer stadig nye revisjoner.

István Tálos måtte rømme fra kommunismen i Ungarn. Han gleder seg over at Viktor Orbán igjen sitter med makten. Foto: Lars Bryne

Les mer om den nye medieloven her.

- Veldig rikt mediebilde

Sarfi forteller at statskanalene tidligere var svært regjeringsvennlige da sosialistene styrte landet. Etter regjeringsskiftet mener noen å se at statskanalene har forflyttet seg over til høyresiden. Det er i tillegg veldig klare skiller mellom høyrevridde og venstrevridde aviser. Hun har imidlertid ikke sett at venstresidens aviser har endret innhold etter at medieloven tiltrådte.

- Men i det store og det hele har Ungarn et veldig rikt og variert mediebilde – spesielt med tanke på trykte medier, sier hun.

- Hva tenker mannen i gata om den nye grunnloven og medieloven?

- Mannen i gata er veldig lite opptatt av det. Det de er opptatte av er å få det bedre. Det er en del som lurer på hvorfor regjeringen driver med dette når de har viktigere oppgaver å ta seg av, som for eksempel å løse den økonomiske krisen, svarer Sarfi.

Les hva Ungarns ambassadør i Norge mener om medieloven.

Kritiske til sosialistpartiet

Både Tálos og Sarfi er svært kritiske til hvordan det sosialistiske partiet styrte landet etter kommunismens fall. Landet har blant annet mye gjeld, og i 2006 innrømmet daværende statsminister Ferenc Gyurcsány at han hadde løyet til befolkningen om den økonomiske situasjonen.

Tálos er sikker på at Orbán er rett mann til å få landet på fote. Under det siste årets sosialistisk hardkjør i inn-og utland mot hans politikk, fremsto Orbán som uredd, konsekvent, men også  forhandlings- og kompromissvillig, mener 75-åringen. 

-  Ungarns historie har vært preget av ufrihet og avhengighet av andre land. Men i den nye grunnloven poengterer Ungarn at landet er en uavhengig republikk. Orbán har en velsignet evne og utholdenhet til å jobbe systematisk, også mot strømmen, og han står for en rettferdig , demokratisk og europeisk politikk, sier Tálos og legger til:

- Jeg har tro på en positiv utvikling i landet med Orbán som statsminister, men han vil nok trenge fornyet tillit i en ny fireårsperiode for å fullføre omstillingsarbeidet.