– Pressen ignorerte krigsprotester

Den amerikanske journalisten Nikolaj Nielsen mener pressefriheten i USA har sine utfordringer.
Mandag, 23 mai, 2011 - 15:42


–  Pressefrihet har alltid vært et tema i USA. Det forekommer stadig episoder der journalisters rettigheter brytes, sier The Bulletin-reporter Nikolaj Nielsen.

– Det kan et raskt søk på internett avsløre.

Den siste tiden har vi kunnet vi lese om at Floridas guvernør som håndplukker pressedekningen sin, journalister som arresteres fordi de dekker en protest utenfor en militærbase, og om Bradley Manning, som etter å ha lekket konfidensielt videomateriale nå forfølges rettslig.

Nielsen forteller at mediebildet er skjevt.

– Protester mot krigen i Irak eller mot George Bush fikk lite dekning i media. Faktisk ble disse massive protestene for det meste ignorert av pressen i USA, sier han.

En av hendelsene Nielsen refererer til, var en opphetet protestaksjon i Portland, 2002. Aggressive aktivister angrep den tidligere presidentens reisefølge; kastet stein, skar opp bildekk og veivet med plakater med dødstrusler. Selv om et stort antall journalister fra flere nasjonale medier reiste med Bush den dagen, var det mye som ble utelatt i dekningen av hendelsen - blant annet dødstruslene.

 

Privat makt et problem

– Et annet problem er de investorstyrte mediehusene. Å motta midler fra kommersielle aktører resulterer i interessekonflikt og tar vekk all troverdighet fra journalistikken. Den journalistiske integriteten forsvinner.

Har amerikanerne kunnskap nok til å vite hva man skal tro på og ikke?

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Generelt stoler de ikke på de mest ekstreme, som Fox News. De som gjør det, identifiserer seg ofte med dem politisk, sier han.

–  Men det eksisterer også uavhengig journalistikk i USA – blant andre Democracy Now! , National Public Radio (NPR), magasinet The New Yorker, og i en viss grad i “public access television” som er en plattform der hvem som helst kan bidra med eget innhold til tv-sendinger.

Finnes det andre begrensninger, kanskje som følge av sosiale normer eller religion, som kan forstyrre dekningen av en sak?

– Ja, det finnes begrensninger. Enhver journalist er sin egen vokter, og måten vedkommende dekker en sak, bestemmes i stor grad av egen tro og overbevisning.

 

– Europeisk presse mer konservativ og selektiv

Nielsen forteller om en episode i Brüssel for en måneds tid siden, der Noam Chomsky, en av de mest fremtredende samfunnskritikere i amerikansk politikk, ble spurt om han hadde opplevd noe i hjemlandet som gikk på akkord med pressefriheten.

– Svaret hans overrasket de fleste. Han sa at han ikke hadde opplevd noe, og at amerikanere faktisk ser på europeisk pressefrihet som mer konservativ og selektiv enn amerikansk.

Det kan Nielsen selv si seg enig i.

– På 90-tallet var det en periode der mange prester ble avslørt som pedofile i amerikanske medier. Dette forble et tabu i europeiske presse frem til relativt nylig.