Støtter byggingen av moské ved Ground Zero og brenning av koranen

Mona Eltahawy ønsker å utfordre amerikanernes bilde av en muslim som "konservativ mann med skjegg."
Mandag, 23 mai, 2011 - 15:42


Mona Eltahawy er muslim og har akkurat blitt amerikansk statsborger. Med base i New York skriver Eltahawy kommentarer for en rekke anerkjente aviser og holder foredrag om arabiske og muslimske temaer.

Under Oslo Freedom Forum sa Eltahawy at hun i tillegg til å støtte byggingen av moskeen ved Ground Zero, også støtter pastor Terry Jones rett til å brenne koranen.

Er ikke det en motsigelse for deg som muslim?

– Nei, ikke i det hele tatt. Å være muslim er noe man er i hjertet. Koranen er bare trykksverte på papir. Første paragraf i den amerikanske grunnloven, som omhandler trosfrihet, sikrer muslimene rett til å bygge på park51 ved Ground Zero. Den samme paragrafen i “Bill of Rights” sikrer Terry Jones rett til å brenne Koranen. Hvordan kan jeg si nei til det ene og ja til det andre? sier Eltahawy.

Liberale muslimer

– Vi burde ikke bruke sensur for å stoppe Terry Jones, men heller fortelle ham at det han holder på med er bakstreversk og at kun latterlige mennesker brenner bøker, sier Eltahawy.

Hun sammenligner det med nazistene som brente bøker og britiske muslimer som brente Sahlman Rushdies “Sataniske vers”, og mener problemet oppstår hvis vi forbyr dem å brenne bøker, fordi de da blir gjort til helter.

Men å forsvare Terry Jones rett til å brenne koranen er et svært liberalt standpunkt. Tror du ikke mange amerikanske muslimer har et strengere, mer konservativt syn på dette? Du tilhører tross alt den liberale fløyen.

– Ja, jeg er liberal, men hvem har sagt at majoriteten av amerikanske muslimer er konservative? Undersøkelser viser at bare 20 prosent av muslimer i USA går til moskeen til hver dag. Dette forteller meg at de har veldig liberale standpunkt. Og mange sier de ikke går dit fordi de synes moskeen er altfor konservativ.

Eltahawy mener muslimer må være sofistikerte nok til å forstå at første paragraf i grunnloven sikrer dem retten til å være muslim i Amerika.

– I tillegg er amerikanske muslimer veldig stolte av den amerikanske grunnloven og første grunnlovsparagraf.

Første paragraf i den amerikanske grunnloven, “Bill of Rights” lyder:

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances. 

kilde: archives.gov




Sjonglerer med identiteter

Eltahawy kom til USA ganske nøyaktig ett år før 11. september.

– Akkurat i tide, ler hun.

– Og nå har jeg fått statborgerskapet mitt akkurat idet USA har drept Osama bin Laden.

Eltahawy bærer ikke hijab, bare et smykke med den islamske trosbekjennelse avslører religionstilhørigheten hennes.

– Som amerikaner og muslim sjonglerer jeg med mange identiteter, men jeg anser ikke disse å være i konflikt med hverandre. Det er viktig for meg å si til amerikanere: Nå har du en muslim stående foran deg. Jeg ser kanskje ikke ut som de muslimske kvinnene som bærer hijab. Jeg ser kanskje ikke ut som en afrikansk muslim, fordi jeg er fra Midt-Østen. Men uansett er jeg en muslim!

Mona Eltahawy tror at det ble det dannet et veldig stereotypisk bilde av hva en muslim er etter 11. september, den såkalte «Osama-bin-Laden-muslimen». Men realiteten er at islam har eksistert i USA siden slavene kom til Amerika fra Vest-Afrika.

– Mange amerikanere fikk sitt førsteinntrykk av islam under terrorangrepene. Selvfølgelig gav det en negativt inntrykk. Derfor er det min jobb å gå ut og vise at muslimer er forskjellige.

Hva slags fordommer møter du?

– Du vet, jeg er en liberal, sekulær muslim, og jeg må forklare at det ikke bare fins én måte å være muslim på. Dette er en av fordommene. For mange amerikanere er en konservativ muslim lik en autentisk muslim. Du må helst ha hijab, skjegg eller niqab. Og jeg forteller dem: Nei, jeg er også en autentisk muslim!

En undersøkelse fra 2007 om amerikanske muslimer viser at:

  • 53 prosent synes det har blitt vanskeligere å være muslim etter 11. september 2001.

  • De to største problemene er diskriminering (19 prosent) og å bli ansett for å være terrorist (15 prosent).

  • Stereotypi og offentlig ignorering av islam ble også trukket frem som problemer.

  • Godt over halvparten av amerikanske muslimer er bekymret for radikalisering av Islam internasjonalt og innad i USA.

Kilde: Muslim Americans - Mostly middleclass and mainstream.
 

 

Demonstrerte for bygging av moske ved Ground Zero

Ønsket om å vise at muslimer er forskjellige, brakte Eltahawy til fortauet foran Park51 på Manhattan, hvor det bygges en moské rett i nærheten av Ground Zero. Hun slo seg sammen med en liten gruppe demonstranter og stod der i tre dager og forklarte amerikanere at hun mener de har rett til å bygge moskeen. Forbipasserende stilte henne mange spørsmål:

– Hvordan kan du være muslim når islam krenker kvinners rettigheter?

– Hvordan kan du være muslim når islam oppfordrer til vold?

Mona måtte forklare de som stilte spørsmålene, hvordan hun opplevder at muslimske menn ønsker å frata henne islam og gi en fasit på hvordan islam skal tolkes, og hvordan flere grupper innad i islam kjemper mot vold og undertrykking.

Etter at hun fortalte en kvinne dette, gav kvinnen Eltahawy en klem.

I en kommentar gjenforteller hun hvordan en annnen forbipasserende dame konfronterte henne:

– Kan du ikke se at du sårer folks følelser når du støtter byggingen av en moské så nærme tvillingtårnene? Tenk på familiene!

Mona Eltahawy svarte:

– Kan du ikke se at når du spør meg et slikt spørsmål så mistenker du meg for å ha hatt noe å gjøre med terrorangrepene 11. september? Terroristene som utførte angrepene var muslimer, men det var 19 mannfolk. Ingen av oss i denne protestgruppa hadde noe å gjøre med angrepene.

Nok en gang fikk Mona Eltahawy en klem.


 

Opplever lite diskriminering i USA

I foajeen hilser Mona Eltahawy på den norske studenten Imaan Ali, som studerer statsvitenskap i USA. Ali bodd både i Norge og USA, mens synes det er enklest å være muslim i USA.

– Det er mye lettere å være muslim i USA enn i Norge og Europa fordi amerikanere er mer tolerante og inkluderende.

Ali mener en av grunnene til at det er enklere å være muslim i USA er at amerikanske muslimer har mye utdanning, og derfor tilhører en høyere sosial klasse.

– Amerikanske muslimer har et generelt høyrere utdannings- og inntektsnivå enn de norske muslimene og er derfor bedre integrert. I Norge og Europa tilhører majoriteten av muslimer en lavere sosialøkonomisk klasse og er mindre integrerte.

   
Imaan Ali (24) begynte å bære hijaben da hun bodde et år i Egypt. Foto: Martin Holvik.


Møter også fordommer og hat

Men selv om Ali ikke opplever så mye diskriminering, har hun hatt noen ubehagelige episoder. En uteligger kom bort til henne på gaten og spurte:

– Who the hell do you think you are? Princess Leia?

– Du vet, Star Wars, sier Imaan noe oppgitt, som mener at det faktisk har blitt verre i det siste på grunn av debatten som startet i 2010 om byggingen av moskeen ved Ground Zero.

– Jeg følte at alt presset som hadde bygget seg opp fra 11. september eksploderte. Mange av venninnene mine opplevde hat-episoder. Folk kastet flasker på de fra bilene og skrek terrorist, forteller hun.